Fødevareklyngens eksport blev historisk høj i 2017

Den danske fødevareklynge eksporterede for 166,4 mia. kr. sidste år. Det er ikke bare ny rekord, det er hele 9 mia. kr. over den tidligere rekord svarende til en vækstforbedring på hele 6 pct. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

Pressemeddelelse Landbrug & Fødevarer 13. marts 2018

 

Mange varegrupper har bidraget til det gode resultat. Der har været gode priser det meste af 2017 på en række varer, herunder grisekød, mejerivarer, oksekød og fjerkrækød. Det er især eksporten af gris, mejerivarer og minkskind, der er steget.

Med 32 mia. kr. udgjorde eksporten af gris den største eksportvare for fødevareklyngen i 2017, mens fisk og skaldyr med 24 mia. kr. kommer på andenpladsen og mejerivarer med 21 mia. kr. på tredjepladsen.

De flestes lande i verden køber kvalitetsvarer fra den danske fødevareklynge

Fødevareklyngen har hele verden som marked. Men klyngen står rigtigt stærkt på fremtidens vækstmarkeder, hvor Asien er krumtappen. Klyngens vareeksport til de vigtige vækstmarkeder i Øst- og Sydøstasien (inkluderer lande som Kina, Malaysia, Vietnam, Japan osv.), udgjorde hele 43 pct. af den samlede danske vareeksport i 2017. Det er formodentlig her, at en stor del af fremtidens eksportvækst vil kunne opnås. EU er dog fortsat klyngens suverænt største afsætningsmarked med en samlet vareeksport på 101 mia. kr. hertil (61 pct.).

- Fremgangen skyldes ikke blot, at et enkelt produkt eller et enkelt afsætningsmarked har klaret sig godt i løbet af året. Rekorden er bredt forankret. Det viser en bred efterspørgsel efter dansk kvalitet. Det kan man godt være stolt af, siger Frank Øland, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer.

Ud af klyngens mere end 200 afsætningslande er eksporten steget til to ud af tre lande fra 2016 til 2017. Vores nærmeste nabo Tyskland er fortsat vores største afsætningsmarked, mens Sverige og Kina (inkl. HK) følger efter som de største markeder. 

Fødevareklyngen har stor økonomisk betydning 

Fødevareklyngen er et vigtigt eksporterhverv med stor økonomisk betydning for den danske økonomi. Fødevareklyngen stod for 24,8 pct. af Danmarks vareeksport i 2017. 

- Fødevareklyngen står for en betydelig del af Danmarks valutaindtjening. Sidste år stod fødevareklyngen faktisk for en fjerdedel af Danmarks vareeksport, siger Frank Øland, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer. 

Læs mere her

Få vores nyheder direkte i din indbakke!