Ansøgningsfrist til økologisk arealtilskud og pleje af græs udskydes efter IT-problemer

En del af de økologiske landmænd og landmænd, der får tilskud til pleje af græs, har ikke kunnet søge nyt økologi eller plejegræstilsagn i de seneste tre uger på grund af IT-problemer. Det får nu Landbrugsstyrelsen til at udskyde fristen til 30. september.

Pressemeddelelse Landbrugsstyrelsen

De seneste tre uger har en række landmænd ikke haft mulighed for at ansøge om økologisk arealtilskud eller pleje af græs. Baggrunden er et nyt IT-system i Landbrugsstyrelsen. Problemerne har blandt andet berørt landmænd, som er omfattet af et producentskifte, da oplysningerne fra producentskiftet ikke er overført til tilsagnsskemaet, som bruges til at søge nyt tilsagn med. IT-problemerne har også betydet, at landmænd, som ønsker at omlægge deres landbrug til økologisk jordbrug, ikke kan ansøge om omlægningstillæg. Da der stadig er mange, som ikke kan søge, har Landbrugsstyrelsen besluttet at udskyde ansøgningsfristen til den 30. september. Tidligere var fristen den 23. august.

- Det er rigtig utilfredsstillende for alle parter, at en række landmænd stadig ikke har mulighed for at søge om økologisk arealtilskud og pleje af græs, og at de slet ikke kan søge om omlægningstillæg. Vi har de seneste uger knoklet for at få systemet helt op at køre, men da der stadig er problemer, har vi besluttet at udskyde fristen for at tage lidt pres af konsulenter og landmænd, siger vicedirektør Louise Piester i Landbrugsstyrelsen. 

Det nye IT-system er nødvendigt for at opfylde et EU-krav om, at der skal være fuldstændig overensstemmelse mellem det antal hektar, der søges til, og det indtegnede areal i ansøgningerne til økologisk arealtilskud og pleje af græs. 

Landbrugsstyrelsen vil hurtigst muligt lægge en liste på hjemmesiden, som viser, hvilke ansøgninger der er åbne, således at det bliver lettere for specielt konsulenterne at få overblik over dette. 

Fakta
•    I alt er der 2.500 ud af 10.000 landmænd, som i forvejen har et tilsagn om Økologisk Arealtilskud og/eller pleje af græs, der ikke har mulighed for at søge. Landbrugsstyrelsen arbejder på højtryk for, at det bliver muligt inden for de kommende uger. 
•    Det er slet ikke muligt at ansøge om omlægningstillæg under ordningen Økologisk Arealtilskud. Landbrugsstyrelsen tester nu opsætningen af dette og håber, at der kan søges om omlægningstilskud i løbet af kort tid. Der vil blive orientere på systemets driftsstatus, når det er klart. Herudover har der været forskellige andre fejl i opstartsperioden, som enten er løst eller forventes løst inden for de nærmeste dage.

Hans Henrik Post

Hans Henrik Post
Kundechef, Afdelingschef Planteavl, Økologi & Miljø

Dir. tlf.: 73642931
Mob.: 23847376
E-mail: hhp@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!