Bliver din investering ramt med anpartsindgrebet?

 

Underskud fra investeringer i f.eks. fællesejede solcelleanlæg, vindmøller og ejendomme kan ikke længere udnyttes til at nedsætte skatten af anden indkomst. Bliver din investering ramt?

Et skatteindgreb fra maj måned i år medfører, at der ikke længere er fuldt skattefradrag for underskud for en passiv personlig investor, der investerer i en virksomhed ejet af flere. Regeringen vil med ændringen stoppe for skattetænkning i at få et øjeblikkeligt fuldt skattefradrag for underskud i K/S projekter mm.

Det er altså kun de passive investeringer, der rammes. Hvis investor deltager ”i væsentlig omfang” i virksomheden kan et underskud stadig udnyttes til at nedbringe egen og/eller ægtefælles skat af anden indkomst. Og hvad forstår man så ved ” i væsentlig omfang”. Jo, som udgangspunkt er 50 timer om måneden arbejde i væsentlig omfang.

Efter de nye regler begrænses udnyttelsesmuligheden af underskud, der stammer fra de såkaldte skattemæssigt transparente selskaber, f.eks. interessentskaber, partner og kommanditselskaber.

Nu kan sådanne underskud alene fremføres og fradrages i eventuelt senere overskud fra samme investering/virksomhed. Det nye er, at underskuddet kildeartsbegrænses.

Hvis en investor vælger at eje en vindmølle eller et solcelleanlæg selv, og ikke har medinvestorer, er der fortsat fuld skattefradrag for underskud. Her kan investor stadig bruge ”finessen” med at afskrive fuldt ud og trække underskuddet fra i top skatten.

Hvornår gælder de nye regler fra?

Stramningen rammer passive investeringer/virksomhedskøb, der foretages efter den 11. maj 2017. ”Gamle” projekter/virksomheder går som udgangspunkt fri. Men hvis de ”gamle projekter mv.” anskaffer aktiver mm., der ikke er nødvendige for den fortsatte drift, gælder de nye regler også for dem.

Ud over K/S og P/S rammes også I/S

Indgrebet blev i første omgang rettet mod anpartsprojekter, men undervejs i Folketingets behandling blev indgrebet udvidet til også at omfatte deltagere i interessentskaber (I/S), hvor der ligger en interessentskabsaftale eller lign.

Det rammer muligheden for at tiltrække (eksterne) investorer til mange personligt ejede virksomheder – herunder måske også til din virksomhed. Det gør det mindre attraktivt at investere i virksomhed gennem et I/S, og dermed rammer indgrebet langt bredere end anpartsprojekter.

Et eksempel

Jacob vil købe en erhvervsvirksomhed i personlig regi, men mangler kapital. En investor køber derfor 2/3 af virksomheden, mens Jacob køber 1/3. De laver naturligvis en interessentskabskontrakt.

Jacob udfører arbejdet, mens investoren kun stiller med kapitalen. Går det så uheldigt, at der er underskud, kan investor ikke trække underskuddet fra i anden indkomst. Kun hvis virksomheden på et tidspunkt giver overskud, kan underskuddet anvendes. Jacob vil derimod ikke være underlagt kildeartsbegrænsning, for han arbejder jo i virksomheden.

Hvis virksomheden ikke er personligt ejet men derimod drives i selskabsform, f.eks. et ApS eller et A/S vil underskuddet ligge i selskabet og kan fremføres i selskabet. Her vil hverken investor eller Jacob kunne trække underskuddet fra i anden indkomst.

Bliv ringet op

Få en uforpligtende snak med en af vores rådgivere.

Carsten Schmidt

Carsten Schmidt
Registreret revisor, Skatterådgiver, Teamkoordinator Team LHN Erhverv

Dir. tlf.: 73642909
Mob.: 40424904
E-mail: cas@lhn.dk

Projekter med flere end 10 personer

Indgrebet vedrører op til 10 personer, fordi man allerede i 1989 begrænsede muligheden for at trække underskud fra, hvis flere end 10 personer deltager i et projekt.

Få vores nyheder direkte i din indbakke!