Erfaringer med afgræsning efter gennemførte lavbundsprojekter

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Publiceret 5. januar 2022

Lavbundsarealerne må bruges til afgræsning eller slæt, men om det er attraktivt, vil blandt andet afhænge af, hvor våde arealerne bliver, og hvor hurtigt og hvor meget udbytterne falder.

Med lavbundsprojekterne hæves vandstanden, og arealerne tages ud af produktion, så naturen kan indfinde sig. Det tinglyses, at arealerne skal ligge permanent som lavbundsområde og fastholdes som græs eller naturarealer med naturlig vandstand i overensstemmelse med tilsagnet. Du må fortsat bruge arealerne til afgræsning og slæt.

Slæt, men især afgræsning, fremhæves ofte som et godt virkemiddel til at fremme naturværdierne. Slæt og afgræsning kan også medvirke til at støttebetingelser og rydningspligten overholdes. Det kan dog være lidt svært at gennemskue præcist, hvilken tilstand arealerne får, når projektet er gennemført. For vandstanden hæves, og pløjning, såning og gødskning osv. ophører.

Erfaringer fra 4 lavbundsprojekter

SEGES har besøgt fire gennemførte lavbundsprojekter, skønnet hvilken natur der indfinder sig på arealerne og talt med lodsejere og dyreholdere om deres erfaringer med praktiske og administrative udfordringer. De fire projekter er:

  • Lavbundsprojektet Selkær Enge
  • Lavbundsprojektet Termestrup
  • Lavbundsprojektet Runkenbjerg
  • Lavbundsprojektet Heltzen Pumpelaug og Enge

Læs mere om erfaringerne og iagttagelser, hvor du også kan se billeder fra de fire projekter.

Læs mere HER

Få vores nyheder direkte i din indbakke!