Et harmonisk landmandsliv

Publiceret 8. september 2021

På Kaptajnsgaard blev et I/S det første skridt til det gode generationsskifte.

Far og søn Hans Martin og Kim Westergaard driver Kaptajnsgaard I/S ved Aabenraa i naturskønne omgivelser tæt på Hostrup Sø. Hans Martin Westergaard er 61 år, har været landmand i 37 år og er gift med Solvejg, der arbejder ved Skattestyrelsen. De har tre børn med Kim i midten.

Som 24-årig og med grønt bevis i hånden købte Hans Martin i 1984 bedriften, der i dag drives økologisk med 220 hektar græs, korn og majs. Der er 120 køer plus opdræt i stalde og på marker omkring gården og så selvfølgelig biogasanlægget, der ligger med skoven i baggrunden.

Glidende generationsskifte

I 2018 vælger familien at omdanne bedriften til et I/S med Hans Martin og Kim som ejere og Hans Martin har kun godt at sige om processen.

-Vi havde lagt mange tanker i projektet og sammen med Poul Erik Hedegaard fra LHN, blev der regnet på den helt store regnemaskine. På et tidspunkt i forløbet siger Poul Erik, at når vi nu laver denne konstellation med 50 procent medeje til os hver, er det måske på tide, at Kim skal bo på bedriften. Den havde jeg ikke lige set komme og det var endnu en stor beslutning, men selvfølgelig skulle han da det, fortæller Hans Martin, der sammen med Solvejg købte hus i Søgård i 2018.

-Der skal jo en ny generation til, og de skal have lov til at opleve alle de gode ting, man som familie på landet får af gratis glæder og oplevelser. Jeg har altid selv villet være landmand og har i al min tid nydt selvstændigheden og at have naturen lige uden for min dør. Da børnene var små, tog vi tit til stranden mellem de to malkninger - det kan jo ikke lade sig gøre, hvis man har et 8-16 job. Det er den frihed til samvær med familien, jeg håber næste generation tager med sig.

Kim Westergaard er 28 år, uddannet produktionsleder fra Gråsten Landbrugsskole og han bor på Kaptajnsgaard sammen med kæresten Maria. Til efteråret bliver den lille familie til tre og den kommende farfar kan på ingen måde skjule sin glæde over, at der nu snart er tre børnebørn i familien.

Samspil

-Jeg dyrker simpelthen landbruget og kan ikke forestille mig noget andet, selvom der til tider er lange dage og bliver gået mange skridt. Jeg tror, min rekord er 35.000 skridt, men det var også en dag, hvor vi skulle hegne, forklarer Kim og griner.

Kim understreger også det gode ved at kunne dele sin passion. -Min kæreste kan heldigvis lide landbrug og hun kan godt finde på at hoppe med i traktoren, når jeg er ude og lave markarbejdet. Det er skønt og vi får snakket sammen om landbrug og vores fælles planer her på Kaptajnsgaard.

Parret har dog også været på ferie, men ”ude godt, hjemme bedst” passer godt for dem begge. Og som Kim siger, er det jo ikke fordi, de aldrig har fri. Når der ikke er travlt i foråret eller høst, er der jo masser af tid efter morgenmalkningen. Eftermiddagsmalkning bliver klaret af Camilla, som har været ansat i 4 år samt en skoledreng, der har været ansat næsten lige så længe.

-Jeg nyder alsidigheden, det at have frihed under ansvar og at jeg kan udnytte min produktionsleder uddannelse her på gården sammen med min far. Det er fantastisk at have én at sparre med, især fordi vi begge har input til, hvordan ting skal gøres og ideer til nye muligheder, fortæller Kim.

Den gode balance

-Dengang Poul Erik regnede på byggeriet af biogasanlægget, var vi godt klar over, at der ikke var mulighed for at udvide på dyreholdet pga. vores beliggenhed tæt på Natura2000 arealer, og jeg ville faktisk allerhelst af med alle dyr. Men Kim så en mulighed i at beholde besætningen og det er jeg glad for i dag, siger Hans Martin.

-Jeg kan godt lide at passe køer og jeg synes besætningstørrelsen passer perfekt til den måde, vi styrer bedriften - der er en rigtig fin balance i arbejdstimer og afkast. -Det er dog bestemt ikke kun afkast og fortjeneste, der betyder noget, men det at tingene hænger sammen, at vi har tid sammen i malkestalden, kan snakke sammen om det der skal gøres og ikke mindst, at jeg har tid til min familie, som jo snart bliver lidt større, understreger Kim.

Gårdanlægget består to tanke på i alt 2.700 m3 og en tredje, som er ved at blive bygget. Den nye tank rummer 2.500 m3 og er næsten en fordobling af kapaciteten. Motoren, som er en forbrændingsmotor, bruger 150 m3 gas i timen, som via generatoren producerer strøm til 5-600 husstande. Strømmen ryger i det offentlige elnet via transformatorstationen på stedet.

Kaptajnsgaard I/S benytter sig af 5 leverandører, der leverer fast gødning, kyllingemøg, majs og græs, som pumpes ind i de iltfrie reaktorer, hvor det opvarmes sammen med gyllen. I reaktoren sker der en biologisk nedbrydningsproces, hvorved bakterierne producerer biogas. Den afgassede gylle leveres tilbage til landmanden og anvendes som gødning. Al transport foregår med et lastbil transportfirma, som Kaptajnsgaard I/S har en aftale med.

Vigtigt med sparring

-Jeg har altid været fascineret af biogasanlæg og læste meget om det, inden vi tog det første spadestik tilbage i 2015 og i dag ved jeg, at vi har taget den rigtige beslutning med byggeriet og ikke mindst vores samarbejde her på Kaptajnsgaard I/S, fortæller Hans Martin og Kim er enig -Det at kunne dele tanker, få nye ideer sammen og være to om arbejdet, er det helt rigtige for mig.

Når man spørger far og søn om et godt råd til en ung kommende selvstændig landmand, er de enige om en god fremgangsmåde.

-Det er så vigtigt at kunne høste hinandens erfaringer, at være to til at dele beslutningerne og at arbejde sammen på det fælles projekt. Har du oplevet et godt og vedvarende samarbejde med en ældre landmand i eller udenfor familien, så lav et generationsskifte og eventuelt som et I/S.

-Det er så vigtigt at kunne høste hinandens erfaringer, at være to til at dele beslutningerne og at arbejde sammen på det fælles projekt.
Få vores nyheder direkte i din indbakke!