Flyvehavre

Flyvehavre er en af flere planter, der er uønsket i Danmark, fordi den hvert år koster mange penge i forsøg på bekæmpelse og i tab af indtægter for landbruget.

Derfor er det lovpligtigt, i Danmark, at bekæmpe flyvehavre. Reglerne om flyvehavre er lavet for at fjerne flyvehavre fra arealer, hvor planten gror og for at hindre, at den breder sig til andre arealer.

Bekendtgørelsen om flyvehavre siger, at alle dyrkede og udyrkede arealer skal holdes fri for flyvehavreplanter.

Det vil i praksis sige, at alle arealer, undtagen lige der, hvor der ligger en bygning, er dækket af reglerne. Det betyder også, at reglerne gælder, uanset om der er tale om landbrugsjorder, offentlige arealer eller private grunde.

Det er brugeren eller ejeren af jorden, der har pligt til at bekæmpe flyvehavren. Da planten spreder sig let både for vinden og af fugle og andre dyr, så kan man finde den overalt.

Du skal bekæmpe flyvehavre, så snart du kan konstatere, at der er tale om flyvehavre. Det vil med andre ord sige, at det skal ske, så snart planten er synlig og genkendelig uanset tidspunkt på året.

Når kornafgrøderne er gennemskredet, har du de bedste betingelser for at finde flyvehavren, så en effektiv aflugning kan ske. Gå systematisk gennem markerne ved f.eks. at følge de anlagte kørespor. Planterne skal luges op med rod, ellers kan planten udvikle nye skud. Hvor der findes flyvehavre, bør lugningen gentages efter 10-14 dage for at få "efternølerne" med. Benyt også lejligheden til at afluge besværlige græsser som f.eks. ital. rajgræs og agerrævehale, hvor dette er muligt.

Der ikke er nogen tidsfrist for at fjerne flyvehavre. Reglerne gælder hele året.

Du kan også bekæmpe flyvehavre ved at sprøjte med et kemisk middel.

Hvis du luger eller fjerner flyvehavren mekanisk, skal du skaffe dig af med planterne på forsvarlig vis, så frø ikke spreder sig. Det vil sige, at planterne skal opbevares og transporteres i tætte sække eller andre beholdere, der ikke er åbne.

Kristian Petersen

Kristian Petersen
Planteavlsrådgiver

Dir. tlf.: 73642920
Mob.: 23372437
E-mail: krp@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!