Fra grise til skov, natur og får

Publiceret 20. oktober 2021

Som ung og med en studenterhue i hånden, valgte Erik Faudel at tage en landbrugsuddannelse og med det grønne bevis og ungdomskæresten fra gymnasiet, blev vejen lagt for livet som landmandspar. Eva og Erik købte i 1979 den lille ejendom Værnting i Sdr. Hostrup på 17 hektar, men der blev hurtigt investeret i jord, stalde til søer, klimastald og en fuldspaltestald til slagtegrisene.

Fra to til syv

Denne lille forhistorie er nok meget almindelig, men det er resten af historien bestemt ikke og uden at røbe for meget, så blev Eva og Eriks landmandsliv noget anderledes, end de nok selv havde tænkt fra begyndelsen.

-Jeg er uddannet sygeplejerske og har arbejdet med både sygepleje og på skadestuen, men altid kun på deltid for også at kunne tage del i livet på gården. Jeg kommer selv fra landet, og ved hvor vigtigt det er at være to om alle de beslutninger, der skal tages undervejs. Og så var vi vist ikke to ret længe, fortæller Eva, der smiler og kigger på Erik.

-Nej vi endte jo op med fem børn, fire drenge og en pige, der alle blev vant til at blive passet i stalden, når Eva ikke var hjemme. Det var en skøn tid, hvor jeg nød at være en så stor del af deres opvækst, når Eva var på job eller når hun lige måtte snuppe sig et par timer efter weekendens nattevagt. Jeg er overbevist om, at al den tid vi sammen har brugt med børnene, har gjort at vi den dag i dag stadig samles, når de store ting skal klares, fortæller Erik.

Fra stalde til friland og dybstrøelse

Eva og Erik fik med tiden et andet syn på søerne, så efter et lille forsøg med at lukke 5-6 søer på friland, hvor de oplevede hvordan grise, der aldrig før havde været ude i naturen, med det samme begyndte at plukke græs for at bygge rede, så kom alle 185 søer på friland, grisene kom på dybstrøelse og der blev købt mere jord til.

-Vi tænkte begge meget på miljøet i grisestalden, og jeg var faktisk begyndt at hoste lidt, så beslutningen om friland var ikke særlig svær. Vi havde på det tidspunkt allerede lidt får, og jeg nød altid at være ude hos dem, så også at få grisene ud var helt fantastisk.

På et tidspunkt fik jeg en knæskade og kunne ikke længere arbejde med grise, så i løbet af et par år øgede vi i stedet antallet af får til 450 moderfår og købte lidt mere jord bl.a. Fink Plantage på 20 hektar, fortæller Erik.

I dag er ejendommen på i alt 125 hektar og der er plantet yderligere skov gennem naturstyrelsens ordning ”plant for vildtet”. Eva og Erik har i dag 50 hektar blandet løv- og granskov, 40 hektar permanent græs, 27 hektar sædskiftegræs til fårerne, lidt korn, mose og læhegn.

Skov, natur og biodiversitet

 2017 blev parret enige om at trappe fåreholdet ned til fordel for mere skov og natur og da Eva på det tidspunkt gik på efterløn, kunne hun deltage i hele processen sammen med Erik.

-Vi er begge naturmennesker og holder meget af at være i naturen. Erik med sin altid tilstedeværende kikkert og med sin store interesse for fugle, bliver det til rigtig meget fuglekiggeri. Alene ved Hostrup Sø kan man se ikke mindre end 65 forskellige fuglearter. Jeg indrømmer gerne, at jeg til tider synes, at der er set nok på fugle. Så spørger jeg, om vi dog ikke snart kan komme videre, fortæller Eva og griner.

Fritid og arbejde har altid smeltet sammen for Erik så længe det foregår ude i naturen, og derfor er der ikke langt fra de store ideer til både Eva og Erik får gjort noget ved sagerne.

-Det er fantastisk, at vi begge har den store interesse for natur og biodiversitet og ja; det kan da godt være at fuglekiggeriet tager overhånd en gang imellem, griner Erik og fortsætter; -Men vi får nu mange gode ideer på vores gåture. Vi har bl.a. gravet fem søer, genslynget et rørlagt vandløb og plantet skov. Vores næste projekt er at hæve vandstanden i to kommunale vandløb for at sætte 3-4 hektar eng under vand og det vil gavne både klima og biodiversitet, siger Erik.

Det kræver en indsats gennem hele livet

Da Eva og Erik i 1992 købte et stykke jord 500 meter fra ejendommen, havde de ikke i deres vildeste fantasi forestillet sig, at de 28 år senere skulle bo der. Det var oprigtig planen, at de ville blive boende på Værnting, men med børn som er opvokset på landet og har fået naturen ”ind inder huden”, gik det lidt anderledes.

-Vi har fem børn, hvor den yngste er 29 år og den ældste 42 år. Jeg tror, at fordi vi altid har været sammen om nogle af de store projekter, som eksempelvis savværket på den ejendom hvor fårerne går eller når der skal fældes og klippes til pyntegrønt inden jul, så har de og deres børn oplevet, at det både er nemt og hyggeligt at have travlt sammen. På savværket har vi f.eks. lavet brædder til terrassen, til garagen og til gulvet inde i huset, og det er altså sjovere at være fælles om disse ting, fortæller Eva.

Når man spørger Erik om, hvordan man egentlig når dertil, hvor arbejde og frihed går hånd i hånd, så kommer svaret ganske prompte.

-Vi føler os utrolig privilegeret, men det er ikke kommet af sig selv og kræver en indsats gennem hele livet. Jeg tror egentlig, det startede med et 20 procent lån tilbage i 1979. Et lån som på ingen måde kunne omlægges, så der var store renteudgifter at tage hensyn til. Vi knoklede begge to og selvom Eva havde sine nattevagter, stod hun altid tidligt op, så vi sammen kunne få børnene i skole. Jeg fik nok nærmest en panisk rædsel for at låne penge derefter. Derfor udvidede vi heller ikke griseproduktionen, da der skulle bygges efter nye regler og krav, men fandt nichen i fårerne, siger Erik.

Så bor man da bare i campingvogn

Eva, som nu er gået på efterløn, nikker og tager over; -Det er en fornøjelse at se ens børn gøre tingene lidt på samme måde og derfor omdannede vi også Værnting til et ApS for at lette generationsskiftet. Morten er uddannet skovfoged og Peter er dyrlæge. De er gift med henholdsvis Sif og Pernille, og da begge par er interesseret i skov og natur, købte de hver 1/3 af anparterne, fortæller Eva.

De to sønner og ægtefæller lavede i 2019 et bofællesskab på Værnting og fordi, der allerede var søgt om landzonetilladelse på matriklen 500 meter fra ejendommen, flyttede Eva og Erik i campingvogn mens et nyt hus blev bygget. Det stod indflytteklar allerede i 2020.

-Det var nu lidt trangt i campingvognen og livet som campist var ikke lige os. Så det skulle gå hurtigt. Med 5 børn, 13 børnebørn og Evas 8 søskende er der bygget, så der er plads til mange rundt om det lange bord i stuen, fortæller Erik og smiler.

Spørgsmålet om gode råd til unge mennesker, der har en drøm om det selvstændige landmandsliv er kort og både Eva og Erik er enige.

-Hold fast i dine værdier, find en nicheproduktion og lad være med at stifte for stor en gæld. Kan det ikke lade sig gøre, så find en ældre landmand der ønsker at generationsskifte. Fungerer samarbejdet, så lav enten et glidende generationsskifte eller omlæg bedriften til et ApS, siger Erik.

Hold fast i dine værdier, find en nicheproduktion og lad være med at stifte for stor en gæld. Kan det ikke lade sig gøre, så find en ældre landmand der ønsker at generationsskifte. Fungerer samarbejdet, så lav enten et glidende generationsskifte eller omlæg bedriften til et ApS.
Få vores nyheder direkte i din indbakke!