Landbruget skal fremstilles korrekt og fair i skolebøger

Når skoleklasser besøger vores landbrug, hører vi nogle gange spørgsmål som:

”Hvorfor hælder du gift ud over markerne?” eller ”hvorfor slår du dine dyr?”

Her får vi med dialog hurtigt forklaret, at det gør vi altså heller ikke. Og det er prisværdigt, skoleklasserne dukker op i virkeligheden hos os og får de sande fortællinger.

Men hvorfor tror skoleeleverne nogle gange på de udsagn?

Meget skyldes desværre, at visse forlag og andre producenter af indhold til skolebøger og undervisningsmateriale ikke faktatjekker deres indhold godt nok. Andet materiale har decideret vildledende indhold.

Vi burde alle have interesse i lødigt og fagligt stærkt undervisningsmateriale. Nogle forlag har vi et godt og tæt samarbejde med, hvor vi sammen med andre organisationer lader vores fagpersoner gennemgå materialet. Men så godt og nemt går det ikke altid.

 

Vi undersøger skolebøgerne

Det vil vi gøre op med. Derfor nedsætter vi en taskforce, der skal undersøge undervisningsmaterialer og sikre, det er fair, fagligt korrekt og lødigt.

Om få årtier skal skoleeleverne tage beslutningerne i samfundet. De må ikke vokse op med falske forestillinger om samfundet eller fødevareproduktion. Vores børn fortjener bedre. Derfor bruger vi kræfter og ressourcer på sagen.

Men vi kan ikke læse alle skolebøger og alt digitalt materiale, som forlag og andre stiller til rådighed.

 

Vi har brug for din hjælp

Her har vi brug for din hjælp, når du bladrer i børnenes eller børnebørnenes bøger. Derfor:

Har du eksempler på forkerte fakta eller vildledende informationer i skolebøger eller andet undervisningsmateriale? Skal vores taskforce undersøge sagen og få faktuel korrekt information på siderne?

Så kontakt projektchef Ida Binderup fra L&F på telefon 3339 4240 eller mail ibi@lf.dk.

I Danmark er der ingen national institution, der sikrer lødighed og fakta i undervisningsmateriale. Reelt ligger ansvaret hos den lokale skolebestyrelse. Og det kan være svært at overskue for forældre, når færre og færre arbejder i eller har kontakt til landbruget.

Derfor påtager vi os en del af ansvaret og går til kamp for en fair og faktuel fremstilling af dansk landbrug i skolebøger og på hjemmesider.

 

 

Martin Merrild

Formand Landbrug & Fødevarer

Få vores nyheder direkte i din indbakke!