Landbrugsforhandlingerne: Vi er med hele vejen

Publiceret 23. juni 2021

Vi kæmper for milliarder af eksportkroner, titusindvis af arbejdspladser og det gode landmandskab. Landbrugsforhandlingerne har nu officielt kørt et par måneder og hvad er status?

Alle politiske partier er stadig med i forhandlingerne. Grunden kan faktisk være, at politikerne begyndte med det sværeste: Kvælstof. Her har de forhandlende politikere – landbrugsordførerne, fødevareminister Rasmus Prehn og erhvervsminister Simon Kollerup – brug for tung faglig viden for at komme videre. Forhandlingerne har derfor stadig et noget teknisk præg.

Som danske landmænd ved, er emnet ufatteligt kompliceret. Vi skal finde ud af, om vi får den helt uundværlige second opinion af beregningerne fra Aarhus Universitet. Vi skal kæmpe for at komme væk fra datotyranni og i stedet ud ad vejen med godt landmandskab og kollektive virkemidler.

Sidste uges drama om nye kort og indsatskrav med tab af titusindvis af jobs til følge har ikke gjort området nemmere at håndtere.

Fødevareministeren melder ud, han vil finde nye veje til nye mål og gerne ser flere kollektive virkemidler uden for dyrkningsfladen. Her er vi helt enige, og vi har løsningerne – eksempelvis minivådområder og muslinger. Men når de ønsker kommer ind på forhandlingsbordet, skal regeringen finde flere midler. Det tager tid.

Langstrakte og dramatiske

Regeringen indbød efter sit udspil partierne til at stille tekniske spørgsmål. Partierne er kommet med over 500 spørgsmål. At der er brug for viden er tydeligt. Og vi spiller naturligvis ind med vores faglige viden og eksperter i hele forhandlingsperioden til både forhandlingerne og de udspil, forskellige partier måtte komme med. Det er danske, klimaeffektive fødevarer, der er på spil. Det er milliarder af eksportkroner. Det er titusindvis af arbejdspladser. Og det er det gode, danske landmandskab og klimaprocenter til verden frem for promiller herhjemme. Alt det kæmper vi for.

Forhandlingerne kører stadig, og de er blevet lige så langstrakte og dramatiske, som vi forestillede os. Henover seneste weekend kunne vi i medierne se flere meldinger fra forskellige partier om enten at afslutte forhandlingerne hurtigt eller vente til august. Situationen udvikler sig dag for dag, hvis ikke time for time. Men lige om lidt går Christiansborg på sommerferie.  

Vi er med hele vejen – om vejen så ender nu i juni eller først til efteråret. Det vigtigste for L&F er et fair slutresultat på Christiansborg, der er bredt politisk forankret og dermed langtidsholdbart også efter et valg. Tålmodighed er en dyd. Men for hver dag, der går, vil der være landmænd og virksomheder, der ikke tør investere, fordi rammevilkårene fortsat er uafklarede. Det bekymrer mig. Det burde også bekymre de ansvarlige partier.  

Smal rød aftale vil være forkert løsning

En smal aftale med rød blok vil være den forkerte løsning for vækst, jobs og regional balance.  En bred aftale kan til gengæld bygge på det nødvendige faglige grundlag for kvælstofindsatsen, tilvejebringe en større samfundsmæssig investering i den grønne omstilling og skabe ro om erhvervet, så vi kan investere klogt og fremtidssikret.

Kilde: Landbrug & Fødevarer nyheder

Få vores nyheder direkte i din indbakke!