Mød LHN’s bestyrelsesmedlem Jan David

Publiceret 29. juni 2021

Jan er er 37 år og bor sammen med sin kæreste Trine, der er uddannet møbeldesigner. Trine er fantastisk til at hjælpe til med de lidt mere huslige gøremål og det gør bare at alting glider så let, forklarer Jan.

I 2016 købte han, efter mange års søgen og overvejelser Åbølgaard, som dengang husede 280 køer. I dag er der 400 køer og kalveopdræt op til 5 måneder på gården. Der drives 230 hektar, hvor en del af arbejdet foretages med maskinstation.

Der er 7 ansatte på bedriften, som udover at passe deres arbejde også kommer på skolebænken en gang om året. Jan er kvægmand og vil gerne dygtiggøre sine ansatte indenfor erhvervet, så derfor kommer de på et 4 dages kursus om kosignaler og LEAN, hvor man lærer om dyrene og deres optimale pasning.

”Køer taler altid sandt og køer lyver ikke, men vi skal bare lære at forstå deres sprog. Vi afholder kurset på bedriften i medarbejdernes fritid fra klokken 10.30 til 17.00, så alle kan være med. Udover ny viden, så får vi et også fantastisk sammenhold på denne måde”, fortæller Jan.

Jan har været en del af LHN’s bestyrelse siden 2018 og er repræsentant for kontaktudvalg på skole- og landbrugsskoleområdet. Han ønsker en mere direkte synlighed og at være der både for kunder og medlemmer, men også for kommende unge landmænd.

Derfor er Jan også, sammen med en medarbejder for Gråsten Landbrugsskole, tovholder for erfagruppen unge landmænd, som under elevens første praktikophold på en bedrift, er med til at give de unge menneske fællesskab, indblik og viden om praktisk landbrug.

”Det er et stort problem for landbruget, at vi ikke kan holde på de unge mennesker, som alt for ofte kun tager selve grunduddannelsen og ikke læser videre. Muligheden for  at ende som leder eller måske som ejer af en bedrift minimeres kraftigt på den måde. Derfor skal vi have fat på de helt unge mennesker i form af bl.a. erfagrupper”, fortæller Jan.

Han er klar over at et 8-16 job i en virksomhed, kontra et job i landbruget ikke kan sammenlignes. I landbruget er vi sæson- og vejrafhængig og underlagt de altid tilstedeværende pludselige opgaver, der skal løses og det er svære betingelser, hvad angår både timeforbrug og lønninger.

”Vi bliver bare nødt til at give de unge mennesker bedre arbejdsbetingelser, der også tager hensyn til familiære forhold og fritidsinteresser, så der skal tænkes nyt og især i mælkebranchen. Og med nyt mener bedre arbejdstider, der gør arbejdet lettere” siger Jan.

Jans holdning er helt klart, at man skal holde på sine dygtige medarbejdere ved at tilbyde kurser, udvise grundighed og vise ledelse under hele den ansattes ansættelse. Det kommer mange gange igen, mener han.

”Det bedste ved landmandslivet er at se ting udvikle sig, også selv om det ikke altid går så hurtigt, som jeg kunne tænke mig. Jeg nyder friheden til selv at kunne bestemme og glæden over hver ny sæson, der byder på hver sine opgaver og udfordringer. Og ikke mindst at få ny viden og at kunne videregive denne til mine ansatte, så de oplever, at der er flere måder at gøre tingene på”, fortæller Jan.

Hermann Thomsen

Hermann Thomsen
Lundmarkvej 5, 6372 Bylderup-Bov. Fritvalgt medlem. Repræsentant Planteproduktion Region Syddanmark,

Dir. tlf.: 74761465
Mob.: 20312299
E-mail: Lundmark5@live.dk

Det bedste ved landmandslivet er at se ting udvikle sig, også selv om det ikke altid går så hurtigt, som jeg kunne tænke mig. Jeg nyder friheden til selv at kunne bestemme og glæden over hver ny sæson, der byder på hver sine opgaver og udfordringer. Og ikke mindst at få ny viden og at kunne videregive denne til mine ansatte, så de oplever, at der er flere måder at gøre tingene på.

Fokusområder

Unge landmænd

Uddannelse

Grundighed og drivkraft

Fritidsinteresser

Skisport

Min portvinsklub og portvinsfestivaler

Få vores nyheder direkte i din indbakke!