Mød LHN’s planteavls- og økologirådgiver Lise Wendt Moeskjær

Publiceret 15. oktober 2020

Hvor godt kender du egentlig din planteavlsrådgiver, og er der en særlig kompetence, du ikke kender til? Hvorfor er det lige, at Lise blev rådgiver og endte hos LHN? Læs om LHN’s planteavls- og økologirådgiver Lise Wendt Moeskjær og få lidt at vide om hendes fritidsinteresser og om jobbet hos LHN.

Lise er fra Thy i Nordjylland og har siden 9. klasse vidst, at hun ville arbejde med planter og jord – enten som forsker eller som agronom og det var heldigt for LHN, at laboratoriearbejdet ikke fangede Lises interesse i længden, men at hun valgte agronomvejen og blev rådgiver.

”Under min uddannelse til agronom tog jeg et semester i Australien for at lære om vindyrkning og skrev derefter speciale om vindyrkning på friland i Danmark. Jeg lavede forsøg i en vinmark med klimaskærme, som skulle optimere blomstringsperioden, sådan at druemodningsperioden blev længere og varmere og sukkerindholdet større. Det lykkedes, og jeg lavede rødvin af druerne fra forsøget, som jeg serverede efter mit kandidatforsvar”, fortæller Lise.

Lise er 40 år og tidligere divisionsspiller i volleyball, og der er blevet spillet i mange haller rundt i landet, selv på Bornholm. Hun er gift med Jakob, og de har to drenge på 1 og 6 år og en bonussøn på 12 år. Familien bor naturskønt ved Haderslev, hvor der er masser af plads at boltre sig på i den 2.000 m2 store have, der lige nu bruges som fodboldbane. Men hun har ideer til anden anvendelse bl.a. højbede, drivhus og måske en lille vinplantage.

Familieferier går gerne til Italien, hvor de nyder varmen, kulturelle familieture og skønne lokale fødevarer. Her har hun lokket familien både med i olivenplantager, vinmarker og på lokale fødevaremarkeder. Ferier i Danmark går gerne hjem til gården Thy eller i svigerforældrenes sommerhus ved havet. ”Min søn på 6 er lige så glad for vores forunderlige natur som jeg, så vi går ofte på opdagelse og finder bær, snegle og biller eller fanger krabber, rejer og små fisk med rejenet”, siger Lise.

Lises arbejdsdag ved LHN kan beskrives med 2 ord; travl og alsidig. Fra oktober til sidst i april arbejdes der med gødningsregnskaber og grundbetalingsansøgninger og når vækstsæsonen for alvor går i gang, så køres der ud til kunder for at følge op på afgrøderne eller for at tage sig af akut opståede problemer i marken. ”Det at kunne hjælpe en landmand her og nu er vigtigt for mig, da det jo er hovedessensen af al rådgivning”, fortæller Lise.

Landmænd skal have svar på resultatet af de jordprøver, de er kommet ind med, men en stor del af tiden går med at svare på spørgsmål om regler og opfølgning på høringsbreve. ”Og lige netop på det punkt er jobbet som planteavlsrådgiver i dag er blevet meget administrativt og bureaukratisk. Det kan være meget svært for en landmand at afprøve nye ideer, fordi alt skal stemme overens med de gængse regler og det skaber begrænsninger og til dels retten til selv at bestemme, hvad der skal være i marken”, fortæller Lise.

”Jeg har været planteavlsrådgiver i snart 12 år - de seneste 9 år hos LHN, og jeg kan lide de mange forskellige opgaver, jeg møder her på kontoret. Der er ikke to dage, som er ens, og man ved aldrig, hvordan arbejdsdagen ender. Jeg sætter stor pris på vores tætte kollegiale forhold, og at der aldrig er lang vej fra et spørgsmål om hjælp til man får den”, fortæller Lise.

 

Faglige kompetencer

Rådgivning økologi/konventionel

Jordprøver

Grovfoder og salgsafgrøder

Deltidsbrug

Kurser

Uddannelse

Cand.agro., Københavns Universitet

Projektledelse (AU i Ledelse), UCL

Lise Wendt Moeskjær

Lise Wendt Moeskjær
Planteavls- og økologirådgiver, Teamkoordinator Team Deltid

Dir. tlf.: 73642924
Mob.: 51680313
E-mail: lim@lhn.dk


Relaterede nyheder

Få vores nyheder direkte i din indbakke!