Når ansatte får ansvar og ledelse

Ejendommen Grønbo ved Tinglev har gennemgået noget af en forandring gennem de sidste 27 år. I 1994 købte Inger og Claus Bruun Jørgensen den lille ejendom på dengang 17,8 hektar og 110 søer og der er siden bygget til i mange omgange.

I dag fremstår Grønbo som en topmoderne griseejendom med 2.100 søer, 70.000 smågrise, 420 hektar og 15 ansatte hvoraf den ene er bedriftens håndværker. Grisene er fordelt på 4 nærliggende ejendomme med søer, klimagrise og smågrise på hver deres.

Forretningsgen fornægter sig ikke

Men hvordan går man fra en 6-årig knægt fra et villakvarter ved Broager og med hang til kaniner i haven til i dag at stå som 53-årig og ejer af en stor virksomhed sammen med ægtefællen? En ægtefælle der spiller en stor rolle på bedriften trods sit deltidsudearbejde.

-Man har hjertet med og man brænder for landmandslivet. Min morfar boede kun 5 kilometer fra vores hus på en mindre ejendom og jeg cyklede altid derhen for at hjælpe ham med grisene. Han havde selvfølgelig også ænder, gæs, høns og to malkekøer og det var en fantastisk tid. Hjemme i villahaven havde jeg som 6-årig kaniner, som jeg kunne levere grydeklar i nabolaget via min cykel og min butik gik faktisk rigtig godt. Foder kunne jeg hente gratis hos morfar og når du har en han- og hunkanin, så stiger antal helt naturligt uden det koste noget, fortæller en storsmilende Claus.

Uddannelse og livets ledsager

Og landmandslivet trak i Claus, så allerede efter 9. klasse blev han elev på en ejendom med 100 avlssøer og som 17-årig blev han fodermester samme sted. I 1986 vælger Claus at tage på Gråsten Landbrugsskole og her møder han Inger, der er blevet inviteret med til en fest på skolen.

Efter flere gode jobs på griseejendomme og en rejse sammen til Schweiz, hvor der skulle passes grise, køber parret den lille ejendom Grønbo af en kreditforening i 1994, som de udvider frem til i dag.

-Som jeg allerede har sagt, skal man have hjertet med og det fik jeg i den grad med Inger og vi har kendt hinanden i nu 35 år. Vi har 4 børn i alderen 18 til 25 år og Inger har altid deltaget i landmandslivet, fordi vi begge var enige om, at deltidsarbejde passede fint med vores tanker om, at forældre skal være synlige og at børn skal have lov til at være med, siger Claus.

Den gode balance

Nu hvor børnene er voksne har Inger taget lidt flere timer, men hun er stadig meget med i alt hvad der rører sig vedrørende de 15 ansatte, hvor der også altid er en elev eller to ansat. Det kan være at hjælpe med at få lavet et budget for ejendommens medhjælperpar, få lavet et sygesikringsbevis eller at være tovholder for medarbejdernes fællesarrangementer. Derudover laver Inger alt det administrative vedrørende ejendommens regnskab.

-Inger er med til alle bank- og rådgivningsmøder og hun tager sig at hele vores regnskab. Jeg har bare ikke de evner og jeg er overbevist om, at når man laver det man er bedst til, så går tingene nemmere. Det giver os samtidig den store fordel, at Inger er i stand til at gribe alle de bolde jeg smider i luften. Lægge til side, gøre virkelighed ud af nogle og punktere andre. Det er en kæmpe fordel, når jeg får lidt for mange ideer. De skal jo også være realiserbare, fortæller Claus.

Inger er lidt en ”reservemor” for de yngre ansatte, der måske er hjemmefra for første gang. På Grønbo er det ikke den højeste løn, der tæller, men de bedste vilkår og muligheder for de unge, som betyder noget.

Hvis du ikke gør noget, så brænder du ud

Med 15 ansatte, 2.100 søer, 70.000 smågrise og 420 hektar, som dog er bortforpagtet, skal der noget lederegenskab til. Noget Claus fik at lære på en meget direkte måde af sin ægtefælle Inger.

-Frem til 2004 havde vi 1 ansat, men vi udvidede og så stod jeg med 5 ansatte, hvor jeg pludselig skulle lære at uddelegere. Dét duede jeg ikke til og jeg følte slet ikke, at jeg havde fingeren på pulsen. Resultatet var, at jeg evig og altid tog arbejdet med uanset hvor jeg befandt mig - også med ind til spisebordet. Her sagde Inger til mig, at nu måtte jeg simpelthen gøre noget, hvis jeg ikke skulle gå til i stress. Jeg var jo vant til at tage beslutninger og selvom mine medarbejdere var meget dygtige, kunne jeg bare ikke lade være med at blande mig, fortæller Claus.

Men Inger holdt fast på. at der skulle ske ændringer, for at Claus ikke skulle brænde helt ud, så efter nogle overvejelser valgte Claus sammen med sin driftsleder at tage et kursus i ledelse og samarbejde.

-Det er simpelthen det bedste, der er sket for mig og ikke mindst for mine ansatte, men for pokker hvor gjorde det ”ondt” og især min profilanalyse fik mig til at gå i tænkeboks. Jeg var bestemt ikke nogen nem leder, så Claus fik en alvorlig snak med Claus. Jeg valgte at ansætte en 6. medarbejder, trække mig ud af stalden og ikke blande mig i weekendvagter. Det var en kæmpe succes - tænk at en ekstra lønudgift kunne give så meget. Det kunne jo aflæses allerede efter et år på E-kontrollen og i regnskabet, fortæller Claus.

At det blev et kursus i ledelse og samarbejde er ikke en tilfældighed. Inger mente, at han skulle bruge alt det han havde lært gennem sine tidligere ansættelser. At være den dygtige læremester, være engageret, have en positiv indstilling til ændringer, være omhyggelig og ikke mindst være udfordrende på den gode måde.

-Mine dygtige medarbejdere kunne nu have deres eget og det betød, at der kom endnu mere engagement fra deres side. Jeg gik fra at være den ekstra driftsleder med ofte modsatrettede instrukser til elever, når jeg kom i stalden til den arbejdende direktør. Jeg blev tilgængelig og jeg fik mere tid til at være på forkant. Men det var en hård læreproces, som dog resulterede at mine medarbejdere indstillede Grønbo til årets læreplads i 2007 og vi fik titlen på regionalt plan. Det gjorde mig virkelig glad, siger Claus.

Den ekstra tid har Claus også brug for, da han går meget på jagt og er schweisshundefører. Et job han bruger 3-400 timer om året på med hunden Cara. Han sidder i flere bestyrelser, er næstformand for Tinglev vandværk og er politisk aktiv. Inger er også meget aktiv i sin fritid, hvor hun spiller volleyball, sidder i bestyrelser og er med i Tinglev Forum.

Hav hovedet med og få en god start

Når man spørger Claus om et godt råd til en ung og måske kommende landmand, findes svaret i den proces han selv har været igennem fra den første læreplads og frem til i dag.

-Find først de bedste lærepladser, hvor der er mulighed for at lære noget af lederen. Hvis en elev viser engagement giver jeg dem altid sparring og nye udfordringer og det er ikke kun eleven, der får noget ud af dette. Man får så meget tilbage, når man selv viser interesse for de unges læring. Hvis man vil være selvstændig landmand, så brænd for det og hav både hjerne og hjerte med. Husk på alt det gode du lærte som ansat og få en god start, afslutter Claus.

Find først de bedste lærepladser, hvor der er mulighed for at lære noget af lederen. Hvis en elev viser engagement giver jeg dem altid sparring og nye udfordringer og det er ikke kun eleven, der får noget ud af dette. Man får så meget tilbage, når man selv viser interesse for de unges læring.
Få vores nyheder direkte i din indbakke!