Når landbrug, familie og ledelse går hånd i hånd

Publiceret 1. december 2021

Ejendommen Fredtoft ved Christiansfeld er en gammel gård, som kan dateres tilbage til 1788, hvor der dengang blev drevet 6 hektar med lidt husdyrhold og der er bestemt sket noget på ejendommen siden da, nu hvor 8. generation driver 500 hektar og med en besætning på 225 økologiske køer.

Henrik Fredtoft Petersen er 45 år og gift med Inger, der er sygeplejerske i et lægehus i Haderslev. De har 3 børn; Elise på 15 år som er travlt optaget af skole og venner, Peter der lige er fyldt 18 og i gang med sin landmandsuddannelse samt Johanne på 21 år, der læser til ingeniør i Aarhus.

-Da min far overtog gården i 1966, hørte der 50 hektar til ejendommen, 30 køer og lidt grise. Altså en meget almindelig ejendom for den tid og jeg har altid vidst, at jeg ville overtage Fredtoft på et tidspunkt. Min far og jeg har altid arbejdet godt sammen og gør det stadig den dag i dag, hvor han har sin daglige gang i stald og på marken, fortæller Henrik, der i 2000 omdannede Fredtoft til et I/S med en halvpart til hver og i 2001 byggede far og søn den første stald til 100 køer.

Tre generationer på matriklen

Henrik og Inger flyttede ind på Fredtoft i 2003, hvor de byttede hus med Henriks forældre. Der skulle ikke flyttevogn til, for huset ligger på samme matrikel og kun et stenkast fra ejendommen.

-Vi er så taknemmelige for at have overtaget Fredtoft på denne måde og det at have tre generationer under ”samme tag” har givet vores børn en meget tryg opvækst og en stor stabilitet i familiens hverdag. Det er så vigtigt at kunne høste hinandens erfaringer, at være flere til at dele beslutningerne og at arbejde sammen på det fælles projekt, fortæller Inger, som selv kommer fra landet. 

Henrik understreger også det gode ved fællesskabet. -Når man som familie bor så tæt sammen, kræver det selvfølgelig en gensidig respekt for hinandens privatliv og det har aldrig været et problem for os. Jeg tror, at det har noget at gøre med den måde, vi arbejder sammen på. Vi har fælles arbejdstid, kan snakke sammen om det der skal gøres og kender alle til årets rytme, de travle tidspunkter og fridage der er afhængig af sæsonen. Og det at Inger selv er fra landet, har kørt traktor og været med i stalden gør jo, at vi har samme interesse og kan lide at snakke landbrug, siger Henrik og kigger på Inger, der smiler.

-Måske ikke altid snakke landbrug og nogle gange kan det blive for meget. Som da du og Peter byggede gyllevognen og fordi pigerne ikke var hjemme, foregik al snak ved spisebordet som fagsnak. Bolte, udlægger, dimension, effekt og så videre. Det var lige ved at være i overkanten, siger Inger og griner.

De unge skal udfordres

Der er ingen tvivl om, at Inger har en stor betydning for landbruget og medarbejdernes trivsel. Hun laver selv den årlige APV (arbejdsplads vurdering) og sammen med Henrik de årlige MUS (medarbejderudviklingssamtaler) med alle medarbejdere.

Når der skal ansættes eller afskediges folk, gør de også dette sammen og det er meget tydeligt, at de begge lægger stor vægt på de ansattes trivsel.

-Vi vil jo gerne udfordre de unge mennesker, fremme deres kompetencer og komme med nye input. Det er derfor vigtigt, at vi kan snakke sammen og være åben overfor deres ønsker eller forslag til hvordan man kan løse opgaver, fortæller Inger og kigger på Henrik.

-Som ung og måske kommende landmand er det vigtigt at få en masse erfaring og hellere for meget end at haste sig ud i købet af en ejendom, man måske ikke helt kan overskue. Der er så meget man skal være god til og det er bestemt ikke kun på det faglige plan.

Man skal have opnået nogle personlige kompetencer, der gør, at man kan lytte til andre og være åben for nye ideer og andres mening. Og på samme tid skal man være chef for de ansatte.

Det er en balancegang, og den kan kun opnås efter flere års erfaring på forskellige ejendomme og måske endda et ophold i udlandet, hvor hverdagen på landet er meget forskellig fra vores, fortæller Henrik.

Når rådgivere tør sige i stedet for at tie

Fredtoft var et I/S frem til 2008, hvor et jordkøb og omlægning til økologi gjorde det mere praktisk for Henrik at overtage hele ejendommen. Nogle år efter køber han mere jord og i dag er besætningen er oppe på de 225 køer. Der er 4 fastansatte medarbejdere, ofte 2 elever samt farfar til at hjælpe med de daglige gøremål. På Fredtoft gør man alt markarbejde selv med undtagelse af græs- og majssnitning. Der er derfor en del maskiner på ejendommen bl.a. 2 mejetærskere for at kunne nå både korn- og frøgrøshøsten.

-Et landbrug i dag er som at drive en stor virksomhed, hvor familien er en vigtig medspiller og det samme gør sig gældende for mine rådgivere fra LHN, som er en vigtig sparringspartner. Tingene skal siges som de er og uden at tage hensyn til, om jeg nu kan lide svaret eller ikke, så når rådgivere tør sige i stedet for at tie, så lytter jeg, fortæller Henrik.

Rettidig omhu er ikke kun for gamle mænd

Det med at lytte og lære, selv komme med input og være åben for andres holdninger, det har næste generation, Peter på 18 år, taget med sig. Han er i fuld gang med sin landbrugsuddannelse og ved lige præcis hvordan et værksted skal se ud og hvordan man holder en maskinpark.

-Mit værksted skal være opvarmet, for jeg elsker at lave og reparere ting selv. Værktøjet skal have sin bestemte plads, for jeg har ikke tid til at lede efter det sted, hvor jeg brugte topnøglerne sidst. Jeg tror på, at når ting gøres ordentligt og det uanset om vi snakker om dyr eller maskinpark, så får man det bedste resultat.

Hvis traktoren f.eks. er total støvet indvendig og møgbeskidt udvendig, så kan man da ikke lade være med at tænke over, om motoren nu også er lidt forsømt.

Og jeg ved selvfølgelig godt, at traktorer gerne må være beskidte, men hvis man løbende holder ting i orden, så holder det længere og på den lange bane er det også mest rentabelt at være på forkant, siger Peter.

Lad nu bare græsset gro en gang i mellem

-Det er en livsstil at være landmand. Arbejdet vil altid komme i første række og det skal familien kunne rumme, men der skal samtidig være plads til at ”sætte sig ned” en gang imellem for at trække vejret. Nyde familien og sammen opleve alle de gode ting, man får af gratis glæder og oplevelser.

Vi kan tage en tur på stranden midt på dagen, slå parasollen op på terrassen i sommervarmen eller tage en lang middagslur på en kold vinterdag. Det kan jo ikke lade sig gøre, hvis man har et 8-16 job og det er den frihed til samvær med familien, jeg håber næste generation tager med sig, siger Henrik og Inger fortsætter; -Det er en balancegang og man skal vise sine børn, at det ikke er farligt at have travlt. Man kan faktisk godt hygge i travlheden, men man skal også turde at slappe af en gang i mellem, siger Inger.

Når man spørger Henrik og Inger om et godt råd til en ung og kommende landmand, er de begge enige og svaret er ganske enkelt.

-Erfaring, erfaring og erfaring. Find de gode lærepladser og sug viden til sig. En dårlig læreplads uden engagement fra ejeren side duer bare ikke. Man kan derefter starte med en mindre ejendom med potentiale for udvidelse for at mærke ansvaret eller man kan indgå partnerskab med en ældre landmand, der ønsker at gå på pension. Men allervigtigst - hav den ægte vilje og lyst til ansvar og evne for lederskab”, afslutter Henrik.

Erfaring, erfaring og erfaring. Find de gode lærepladser og sug viden til sig. En dårlig læreplads uden engagement fra ejeren side duer bare ikke. Man kan derefter starte med en mindre ejendom med potentiale for udvidelse for at mærke ansvaret eller man kan indgå partnerskab med en ældre landmand, der ønsker at gå på pension. Men allervigtigst - hav den ægte vilje og lyst til ansvar og evne for lederskab.
Få vores nyheder direkte i din indbakke!