Når livet bliver ridset

Publiceret 21. juni 2021

Det er svært at indrømme, at man er kommet til kort i tilværelsen. Redningsplanken kan være en udefrakommende.

En sådan redningsplanke er Karin Hansen Osmanoglu, LHN´s Familierådgivning, der er et samarbejde mellem LHN og Sozialdienst Nordschleswig, hvor hun er familievejleder.

Rolig, smilende, lyttende. Opvokset på en gård, HK-uddannet, siden socialpædagog, dansk-tysk tolk, har haft et hobbylandbrug, har børn og børnebørn, og på 13. år ansat i Sozialdienst sammen med seks kolleger.

Med den brede vifte af erfaringer i bagagen har hun kendskab til de fleste skyggesider i tilværelsen, og kan derfor finde både paralleller og løsninger til den aktuelle situation, et menneske er sat i.

Skamfølelse

Mange af de mennesker, Karin Hansen Osmanoglu træffer, spiller ofte en påtaget rolle på jobbet, i vennekredsen og selv overfor de allernærmeste i familien. Det er bare ikke nødvendigvis sådan, de reelt har det. De har været i en osteklokke og tilsidesat egne interesser. Så er det svært at bryde ud af rollen, den dag de ikke magter eller ønsker den længere.

-Hvis vedkommende selv føler, det er skamfuldt, tror han/hun naturligvis, at alle andre vil se det på samme måde, pointerer hun. -Derfor kan det være en fordel at tage fat i en person udenfor ens normale kreds, som kan sætte de rette proportioner på problemet. Få det i øjenhøjde, så at sige.

Familievejlederen afviser, at det er et nederlag at sige fra. Det kan lige så godt tolkes som en styrke.

-Det er ikke naturligt for mennesker at tale om lykke, så kald det trivsel i stedet, forsætter hun. -Men hvis man er lykkelig, er man også velfungerende. Derfor er det både fornuftigt og vigtigt at passe på sin mentale sundhed.

Mange årsager

Der kan være mange årsager til at folk slås ud af kurs, og ofte er de ikke en gang selv herre over det, påpeger Karin Hansen Osmanoglu. Eksempelvis som Coronapandemien, hvor hun hyppigt mød- er ord som angst og bekymring i sine samtaler med folk.

Arbejdsløshed betyder, at man går fra fuld arbejdsdag til nul – og et tomrum, der skal fyldes. Uventet eller langvarig sygdom kræver en omlægning af tilværelsen måske også økonomisk. Ensomhed er et andet problem, som Karin Hansen Osmanoglu jævnligt støder på, ligesom par, der går fra hinanden.

Tunge, menneskelige emner, men familievejlederens arbejde omfatter også mindre smertelige ting. Det kan være at følge med på jobcentret, være bisidder hos bank eller læge eller blot hjælpe med at etablere et netværk. -Men, understreger hun, -den person, der er i situationen, vil altid føle den alvorlig og problematisk nok.

Ingen pylren

Der bliver hverken pylret eller grædt i kor, når man søger råd hos Karin Hansen Osmanoglu. Der er empati og varme, men hensigten med samtalerne er at sætte ord på vanskelighederne og derigennem finde en vej ud af dem, forklarer hun.

-Vores hjælp er baseret på hjælp til selvhjælp, siger hun. -Så udover at være en aktiv lytter og  samtalepartner, kan jeg også blive en øjenåbner for folk.

Af og til er hun eller en kollega blevet upopulær på den konto, men så kan en anden tage over.

Kontakten til Karin Hansen Osmanoglu foregår via LHN eller direkte til familierådgiveren. I første omgang kører hun ud og præsenterer sig. Den indledende snak tager halvanden time og slutter af med at aftale, hvad der er det mest påtrængende at tage fat på næste gang.

Om LHN’s familierådgivning

Vores familierådgivning bygger på et mangeårigt samarbejde med Sozialdienst Nordschleswig, der har kontor i Aabenraa. Her er Karin Hansen Osmanoglu familievejleder med fast tilknytning til LHN.

LHN’s Familierådgivning er et gratis tilbud til alle LHN’s medlemmer. Ikke-medlemmer kan tilkøbe rådgivningen.

Se mere på www.lhn.dk under fanen Rådgivning eller kontakt LHN på tlf. 7364 3000.

Denne artikel er fra det sidste nye LHN Magasin og du kan læse mange andre spændende artikler HER

Karin Hansen-Osmanoglu

Karin Hansen-Osmanoglu
Familierådgiver

Om LHN’s familierådgivning

Vores familierådgivning bygger på et mangeårigt samarbejde med Sozialdienst Nordschleswig, der har kontor i Aabenraa. Her er Karin Hansen Osmanoglu familievejleder med fast tilknytning til LHN.

LHN’s Familierådgivning er et gratis tilbud til alle LHN’s medlemmer. Ikke-medlemmer kan tilkøbe rådgivningen.

Se mere på www.lhn.dk under fanen Rådgivning eller kontakt LHN på tlf. 7364 3000.

Få vores nyheder direkte i din indbakke!