Opholdstilladelse udlændinge – aflønning i likvide midler

Publiceret 11. maj 2021

Der gives afslag på opholdstilladelse, hvis det fx anføres i kontrakterne, at der trækkes husleje på lønsedlen efter skat. Reglerne omfatter opholdstilladelser efter udlændingeloven, herunder bl.a. fodermestre, praktikanter og personer under beløbsordningen.

SIRI vil ikke give opholdstilladelse i sager, hvor der fx står i kontrakten, at der stilles et værelse til rådighed, og at huslejen trækkes på lønsedlen efter skat. Der kan også være tale om en madordning, hvor der trækkes et beløb efter skat. 

Det fremgår af lovforslag L92, at der er et krav om aflønning i form af likvide midler. Dvs. hele lønnen skal udbetales, og efterfølgende skal arbejdsgiver opkræve husleje og evt. kostpenge. Det vil derfor også være nødvendigt at lave et tillæg til kontrakten i verserende sager.

Lovforslag L 92:
”Forslaget indebærer, at kun aflønning, som reelt udgør likvide midler, kan indgå i vurderingen af lønniveauet, når der skal tages stilling til, om en ansættelse er på sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår. I opgørelsen af lønnen kan således ikke medregnes værdien af f.eks. kost, logi, diæter, fri bil, fri telefoni, internet, naturalier, abonnementer eller andre ydelser, som tilbydes den ansatte af arbejdsgiveren.

Reglerne omfatter opholdstilladelser efter udlændingeloven, herunder bl.a. fodermestre, praktikanter og personer under beløbsordningen.

SEGES' bemærkninger til nyhed udgivet den 6. maj: Tilføjet den 10. maj 2021

L&F har haft kontakt til SIRI, som oplyser, at der ikke må trækkes i lønnen for kost og logi. Den kontante løn skal gå ind på bankkontoen. Arbejdsgiver kan herefter lave en aftale med den ansatte om, at banken trækker pengene og sender til arbejdsgiver. L&F vil arbejde på at få det ændret, men det er svært, fordi det er ændret ved lov og ikke en bekendtgørelse. 
 
L&F oplyser endvidere, at allerede godkendte opholdstilladelser ikke skal ændres. De nye regler gælder kun førstegangsansøgninger, altså nye ansøgninger, som er blevet indgivet efter d. 1. januar. Dvs. forlængelsessager skal der heller ikke ændres i, da de bliver behandlet på de vilkår, som den første ansøgning blev indgivet på. 

Læs mere HER – ligger bag login 

Få vores nyheder direkte i din indbakke!