Revisor, ejendomsmægler eller landmand?

Publiceret 17. november

Ejendommen Vesterkær ved Bylderup-Bov er en gård gået i arv fra bedstemors tid, og i dag drives den af Camilla og Ralph Carstensen. Fra et par køer og ganske få hektar, dyrkes der i dag 290 hektar og der produceres 3.800 kalve om året. Det gamle stuehus, som dog er moderniseret, står endnu og er beboet af en søster.

Camilla og Ralph har bygget et nyt og større stuehus og der er brug for pladsen. Familien har 3 børn i alderen 10 år til 15 år, så der er nok at se til med arbejde på bedriften, hvor Camilla er medhjælpende hustru, tre børn der alle har deres fritidsinteresser samt børnenes skolegang, der skal passes.

Som helt ung var Ralph dog ikke sikker på, om han skulle være landmand og hoppede da også fra landbrugsuddannelsen halvvejs henne i forløbet. Han tog i stedet en studentereksamen. Han ville læse videre til revisor eller ejendomsmægler, men en tur til USA fik ham på andre tanker.

-I 1996 rejste jeg til USA i 9 måneder for at arbejde på to meget forskellige planteavlsbedrifter i hhv. North Dakota og Florida og derefter var jeg sikker i min sag og gjorde min landbrugsuddannelse færdig hjemme i Danmark. Jeg fik en god arbejdsplads som fodermester på en kvæggård, hvor ejeren var rigtig dygtig til at inddrage sine medarbejdere og i 1999 køber jeg en ejendom, som indgår i det I/S min far Andreas og jeg opretter samme år, fortæller Ralph.

Tid til tænkepause

I 2000 bygger far og søn en ny malkestald med karrusel til 320 køer og leverer mælken til Naturmælk, hvor Ralph sidder som suppleant i bestyrelsen. Der blev malket tre gange i døgnet af faste teams, hvor aftenmalkningen blev udført af timeansatte. Kvierne gik på ejendommen, som Ralph købte i 1999.

-Efter nogle år som økologisk landmand, vælger vi at blive konventionelle. På det tidspunkt drev vi cirka 400 hektar, men vi bliver lidt trætte af malkekøer, arbejdspres og en økonomi, som ikke hænger sammen med de timer vi lægger i det. Så i 2006 sælger vi køer, kvote og kvie-ejendom. Vi opdrætter herefter stude til supermarkeder og laver cirka 1.000 dyr årligt, men prismarkedet gjorde os simpelthen for følsomme, siger Ralph.

Ralph bruger det meste af 2007 til at tænke over livet som landmand, men beslutter sig inden året er omme, for at købe sin halvpart af I/S’et og familien bygger igen om, men denne gang til kalve. Der produceres 2.000 kalve og jorden lejes ud til et tysk biogasanlæg i 2012.

-Der er mange måde at drive en bedrift på og på det tidspunkt, var denne mulighed det rigtige for os. Vi købte halm og kraftfoder og fik bedre styr på indtjeningen og derfor køber jeg også en ejendom på 115 hektar i 2013, hvor vi kunne producere 800 slagtekalve. I 2014 køber jeg resten af I/S’et og driver nu Vesterkær sammen med Camilla og vores ansatte, fortæller Ralph.

Vigtigt med sparring

Men livet er dynamisk og man skal hele tiden indrette sig, så da priser for økologiske varer steg, valgte parret at omlægge til økologien igen.

-LHN hjalp os i gang i 2018 og vi blev økologer med en produktion af 3.800 kalve på årsbasis og begyndte igen at drive næsten al jord selv. Priserne for økologisk korn var jo super og vi har været heldige at få dygtige medarbejdere og det er så vigtigt, for man kan ikke være alle steder på en gang eller være lige god til det hele, siger Ralph.

Der er ingen tvivl om at Camilla og Ralph er glade for hele medarbejderflokken og de glade for parret, for nogle af dem har været ansat samme sted i over 12 år.

-Alt står og falder med, om man kan finde den rigtige medarbejder for kemien skal passe og når det sker, får man så meget igen af engagement og gode ideer til den daglige drift, hvor jeg i dag egentlig blot går til hånde. Jeg styrede det administrative, indkøb og økonomi, men Camilla og jeg manglede nogle at sparre med på det felt, så derfor oprettede vi et gårdråd i 2020. Vi mødes 4 gange årligt og kan snakke strategi, handel, økonomi og kalveproduktion, fortæller Ralph.

Camilla og Ralph har kun gode ord til overs for gårdrådet, for det er ikke kun selve produktionen, der diskuteres, men også hele familiens fremtid.

-Det at vi også får snakket om vores fremtidsplaner, pensionsordninger og børnene gør, at vi i dag er faldet meget til ro og nyder det vi har opbygget sammen. Vi har altid været enige om vigtigheden i at have tid til børnene og hinanden og det er en stor lettelse, at vi altid kan snakke om driften og om de mål og ønsker vi har for fremtiden, fortæller Ralph.

Balance i livet

Camilla og Ralph er tydeligvis et sted i livet, hvor arbejde, fælles interesser og ferier betyder rigtig meget og der lægges stor vægt på det at være sammen. Familien tager på skiferie, har travlt sammen i hverdagen og er hvert år på sommerferie på Haus Quickborn ved Kruså.

-Bedriften skal ikke være større og vi har en god hverdag med plads til fritidsaktiviteter og tid til familien. Det at komme på Haus Quickborn med tid til boldspil, skovture eller en tur ned til vandet, gør at vi begge tænker, at der nok plads til et par ferie mere på stedet.

Vi føler os i balance her i livet, fordi de ting vi har bygget op fungerer, siger Ralph og kigger på Camilla, der smiler og siger; -Nej vi har ingen ambition om at udvide. Vi har fælles hverdag, kan snakke sammen om det der skal gøres og kender til årets rytme. At være sammen og at kunne give sine børn en tryg opvækst betyder rigtig meget for os begge, fortæller Camilla.

Når man spørger Ralph om et godt råd til en ung og måske kommende landmand, er han ikke i tvivl og svaret bærer tydeligt præg af hans egen indgang til landmandslivet.

-Find først de bedste lærepladser, hvor der er mulighed for at lære noget af lederen. Hvis man vil være selvstændig landmand, så brænd for det og hav både hjerne og hjerte med. Husk på alt det gode du lærte som ansat og brug det selv, men nu som leder. Gå i kompagniselskab med en landmand du er sikker på at kunne arbejde sammen med eller køb en mindre ejendom med mulighed for at kunne udvide. Men allervigtigst; hav den ægte vilje, lyst til ansvar og evne for lederskab”, afslutter Ralph.

Find først de bedste lærepladser, hvor der er mulighed for at lære noget af lederen. Hvis man vil være selvstændig landmand, så brænd for det og hav både hjerne og hjerte med. Husk på alt det gode du lærte som ansat og brug det selv, men nu som leder. Gå i kompagniselskab med en landmand du er sikker på at kunne arbejde sammen med eller køb en mindre ejendom med mulighed for at kunne udvide. Men allervigtigst; hav den ægte vilje, lyst til ansvar og evne for lederskab.
Få vores nyheder direkte i din indbakke!