Sådan skal EU’s milliard-aftale give grøn effekt på danske marker

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Publiceret 10. januar 2022

De kommende år bliver en større del af landbrugsstøtten øremærket til støtteordninger, der gavner klima, miljø og biodiversitet. Det påvirker både hvad og hvordan, der skal dyrkes på danske marker.

Planter og grøntsager direkte til forbrugerne kommer til at brede sig. På nogle marker vil der være områder, som slet ikke bliver dyrket for at give bedre plads til biodiversitet, og så kommer grønt græs til at spille en større rolle i jagten på bæredygtigt foder.

Det er eksempler på nogle af de tiltag, som bliver indført i Danmark med den nye landbrugsreform, som EU-Parlamentet stemte igennem i november. Reformen øremærker nemlig en fjerdedel af landbrugsstøtten til miljø- og klimaforanstaltninger.

Derfor bliver der indført en lang række nye støtteordninger kaldet bioordninger. De landmænd, der ikke benytter sig af bioordningerne, opleve et fald i den støtte, de kan modtage.

Mere plads til natur, plantekost og græs. Landmændene kan overlade dele af deres marker til naturen, så vilde dyr og planter får flere åndehuller i landskabet.

Majs og korn til dyrefoder fylder i dag på de danske marker, men fremover vil det give mere i støtte, hvis der bliver dyrket en afgrøde på marken, som kan ende direkte på menneskers menu. Det skal give et boost til produktionen af plantekost.

Og så bliver det muligt at søge støtte til at bygge bioraffineringsanlæg, der kan lave græs om til proteinpulver. Det åbner muligheden for i højere grad at erstatte en del af den soja, som bliver importeret til landet i dag.

Læs mere HER

Fakta

Der er afsat 137 millioner kroner årligt til ordningen, hvor landmænd kan lave småbiotoper på markerne. Beløbet svarer til et areal på 50.000 hektar, der bliver overladt til naturen.

Der er afsat 116 millioner årligt til ordningen, der skal støtte dyrkningen af afgrøder til plantekost. Beløbet giver basis for mellem 100.000 og 150.000 hektar afgrøder til plantekost.

Der er afsat 260 millioner kroner, som landmænd eller relevante virksomheder kan søge, hvis de vil bygge et bioraffineringsanlæg, der kan lave græs om til proteinpulver, så det kan bruges som foder.

I hele EU er der afsat 2.874 milliarder kroner i landbrugsstøtte fra 2023 til 2027. Dermed udgør landbrugsstøtten tæt på en tredjedel af hele EU’s budget

Få vores nyheder direkte i din indbakke!