Spiselige ferieminder kan true dyresundheden i EU

Har du udenlandske medarbejdere fra lande uden for EU, så husk at oplyse dem om, at det er ulovligt at tage fødevarer som f.eks. ost og pølse med ind i Danmark. Kontrolkampagne viser, at for få kender reglerne.

Nyhed fra Landbrugsinfo.dk

Publiceret 30. maj 2023

Det er så skønt at have den lækre pølse og dejlige ost med hjem til Danmark, som man også nød under ferien i udlandet – eller i sit hjemland, hvis man er udenlandsk medarbejder og har været hjemme en tur.
Men hvad der kan virke ganske uskyldigt, kan være en trussel mod dyresundheden i EU. Smitsomme sygdomme som f.eks. mund- og klovsyge og afrikansk svinepest risikerer nemlig at være blinde passagerer, når rejsende har fødevarer med til Danmark fra lande uden for EU.
11 pct. havde ulovlige fødevarer med ind i Danmark
Fødevarestyrelsen har netop offentliggjort resultatet af en kontrolkampagne af privates indførsel af animalske produkter fra lande udenfor EU. Ud af 268 rejsende, som blev kontrolleret, havde i alt 30 rejsende ulovlige fødevarer med. Det svarer til 11,2 pct.
De fleste ulovlige varer var kød- og kødprodukter som f.eks. lammekød, kyllingekød og pølser – men også mælk- og mælkeprodukter som f.eks. ost og yoghurt var med hjem i kufferten.
De rejsende, som blev kontrolleret, blev bedt om at besvare et spørgeskema om reglerne for indførsel af fødevarer. 82 pct. sagde ja til at deltage, og af dem havde knap halvdelen kendskab til reglerne. Ingen af de rejsende, som fik frataget deres fødevarer, kendte reglerne.
Informer dine udenlandske medarbejdere
I landbruget er der mange udenlandske ansatte fra lande uden for EU – især fra Ukraine, men også fra f.eks. Thailand, Indien og Filippinerne. Derfor vil det være en god ide at tage emnet op f.eks. på et medarbejdermøde, så alle kender reglerne og forstår risikoen.

Fødevarer der ikke må indføres fra tredjelande til EU
• Kød (undtagen frølår og tarme)
• Mælk
• Produkter af kød eller mælk.

Find mere info på Fødevarestyrelsens hjemmeside

Få vores nyheder direkte i din indbakke!