Tilskud til Miljøteknologi 2019 Kvæg og Gartneri åbner 1. oktober 2019

Årets ansøgningsrunde åbner tirsdag 1. oktober og løber frem til tirsdag 3. december. Formålet med at give tilskud til ordningen er at reducere miljøpåvirkningen fra den primære jordbrugsproduktion. Der gives 40 procent i tilskud.

Ordningen er sat op med standardomkostninger. Det vil sige, at Landbrugsstyrelsen har fastsat en pris for de enkelte teknologier og investeringer, og du som ansøger derfor ikke skal vedlægge to tilbud til din ansøgning om tilsagn.

Tilskud til investering i teknologier fastsættes efter standard omkostninger og indenfor hvert indsatsområde kan du søge om tilskud til de teknologier, der er med i TEKNOLOGILISTEN under det konkrete indsatsområde.

Der er i alt 50 mio. kr. kr. til ordningen i 2019 og der kan gives tilsagn om tilskud inden for 6 indsatsområder:

Kvæg

  1. Reduktion af ammoniakudledningen, malkekvæg. Minimumskrav til projektets samlede tilskudsgrundlag er 300.000 kr.
  2. Reduktion af ammoniakudledningen, slagtekalve. Minimumskrav til projektets samlede tilskudsgrundlag er 300.000 kr.
  3. Reduktion af energiforbruget. Minimumskrav til projektets samlede tilskudsgrundlag er 100.000 kr.

Gartneri           

  1. Reduktion af energiforbruget. Minimumskrav til projektets samlede tilskudsgrundlag er 100.000 kr.
  2. Reduktion af næringsstofforbruget. Minimumskrav til projektets samlede tilskudsgrundlag er 100.000 kr.
  3. Reduktion af pesticidforbruget. Minimumskrav til projektets samlede tilskudsgrundlag er 100.000 kr.

Du kan kun sende én ansøgning pr. indsatsområde. Hvis du vil søge i flere indsatsområder, skal der indsendes en ansøgning til hvert enkelt indsatsområde.

Herunder kan du se eksempler på teknologier du kan få tilskud til:

  • Gylleforsuringsanlæg til malkekvægsstalden eller slagtekalvestalden
  • Teltoverdækning af gylletank til kvæggylle
  • Udstyr til automatisk fodring med fuldfoder
  • LED-belysning i stalden
  • Varmegenindvinding fra mælkekøling
  • Højisolerende dækkemateriale til isolering af væksthuse
  • Energieffektiv varmepumpe til opvarmning i væksthuse
  • Gødningscomputer til styring af gødning i væksthusproduktion af tomat og agurk
  • Lugerobotter til rækkeafgrøder af grøntsager
  • Tunneler til dyrkning af bær eller grøntsager

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Standardomkostninger

Ordningen er opsat med standardomkostninger. Det betyder, at der er fastsat en enhedspris for hver teknologi. Man skal derfor på ansøgningstidspunktet vide, hvor mange enheder af den pågældende teknologi, man vil etablere i sit projekt. Det betyder også, at du ikke længere skal indsende 2 tilbud som dokumentation for rimelige priser.

Obligatoriske elementer

Fordi ordningen har standardomkostninger, skal der indgå en række obligatoriske elementer til teknologierne. Når man får tilsagn om tilskud til en teknologi, skal man etablere de obligatoriske elementer, som gælder for den pågældende teknologi, da de er med til at sikre, at teknologien opnår den miljøeffekt, som er fastsat for hver teknologi.

Prioritering

Prioritering af projekterne foretages på baggrund af projekternes omkostningseffektivitet, som er et udtryk for, hvor meget effekt der opnås pr. tilskudskrone. I beregningen af omkostningseffektivitet for hver teknologi indgår teknologiens standard miljøeffekt, standardomkostning og kapacitet. Hver kombination af teknologier og antal stk. har en samlet omkostningseffektivitet, som er projektets prioriteringsscore.

Hvor meget kan du få i tilskud?

Hvis du får tilsagn om tilskud, vil det udgøre 40 procent af standardomkostningen for den eller de teknologier, der udgør dit projekt. Du skal dog være opmærksom på, at tilskuddet højest kan beregnes på grundlag af et samlet beløb på 5 mio. kr. pr. CVR-registrerede, primære jordbrugsbedrift. Dette gælder også, hvis du sender flere ansøgninger indenfor forskellige indsatsområder.

Du kan ikke få tilskud til investeringer i teknologier, som du allerede tidligere har fået tilskud til. Det kan eksempelvis være via andre EU-tilskud, tilskud under andre ordninger fra Landbrugsstyrelsen og tilskud fra andre offentlige myndigheder.

Du skal ikke indsende to tilbud

Da ordningen er med standardomkostninger, kræves der ikke to tilbud på teknologierne. Priserne er i nogle tilfælde sammensat af flere obligatoriske elementer, som det er et krav, at du investerer i. Det er derfor vigtigt, at du orienterer dig om, hvad det indebærer, at man får tilskud til standardomkostningen til en teknologi.

Dit projekt er ikke omfattet af udbudsregler

Der stilles ikke krav om, at du indhenter to underhåndsbud og gemmer dokumentation for, at tilbudsloven er overholdt, da tilskuddet til projekterne er fastsat på grundlag af standardomkostninger, og da ansøgere under ordningen er private virksomheder.

Vær opmærksom på, at du altid er forpligtet til at gemme alle regnskabsbilag, som hører til dit projekt i 5 ½ år efter udbetalingen af dit tilskud.

Landbrugsstyrelsen beskriver ændringer i ordningen i forhold til tidligere som følger:

  • Vi beregner tilskudsgrundlaget på baggrund af standardomkostninger for hver teknologi
  • Vi prioriterer ansøgningerne efter projekternes omkostningseffektivitet. Omkostningseffektivitet er et udtryk for hvor meget effekt der opnås pr. tilskudskrone. Jo højere dette tal, jo mere effekt er der pr. krone.
  • Det er Århus Universitet, som har beregnet standard miljøeffekten for hver teknologi. Derudover har vi fastsat en fast kapacitet for hver teknologi ved beregning af omkostningseffektiviteten. Du får derfor samme omkostningseffektivitet pr. teknologi uafhængigt af, hvor mange staldpladser, ha eller m2 du har på din bedrift
  • Projektperioden er 1 år med mulighed for projektforlængelse 1 gang
  • Du kan søge om projektændring én gang i projektperioden.
  • Frist for anmodning om udbetaling er samme dag som projektperioden udløber

Hent VEJLEDNING (pdf)

Hent TEKNOLOGILISTE (pdf)

Læs mere HER

Louise H. Riemann

Louise H. Riemann
Miljø- og Naturrådgiver, Udtagningskonsulent

Dir. tlf.: 73642915
Mob.: 24776728
E-mail: lhr@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!