Naturtjek er et konkret redskab

Miljø- og Naturrådgiver Louise Riemann er en af få, som kan foretage et Naturtjek. Tjekket er et tilbud til økologiske og konventionelle landmænd, der vil have hjælp til at skabe mere natur på deres ejendomme, eller som vil passe på den natur de allerede har, men måske ikke er opmærksom på.

Som landmand er man måske ikke selv opmærksom på de muligheder for større naturindhold, som ejendommen gemmer på. Ved hjælp af naturtjekket kan vi udpege de områder for dig og så efterfølgende i fællesskab finde ud af, om og hvordan områdernes naturindhold og biodiversitet kan øges.

Konkret redskab

Med naturtjekket får du et konkret redskab, du kan tage i hånden og arbejde efter og med. Rent praktisk består naturtjekket af et oversigtskort, hvor de vigtigste naturområder på ejendommen er indtegnet.

Hvert naturområde tildeles 1-10 stjerner sat i forhold til tiltag og areal. 10 stjerner er udtryk for den højst opnåelige naturværdi for den pågældende naturtype. Det er nemlig ikke alle naturområder, der kan score 10 stjerner. Når der gives en score på naturværdierne, giver eksisterende naturområder også flere points end ny-etableret natur.

F.eks. vil en natur- og artsrig eng altid have en højere naturværdi end et læhegn, som derfor rangerer lavere på listen. Men uanset hvilken naturtype der er tale om, og hvor mange stjerner den kan opnå, er det vigtigt at prioritere hensynet til naturen, så naturværdien øges på ejendommen.

Lad motorsaven stå

Pointsystemet skal guide både landmand og rådgiver til at vælge de mest effektive virkemidler i stedet for de mest populære. Blomsterstriber er populære, fordi de pynter i landskabet, men de bliver som oftest omlagt hvert år. Dermed når frø og insekter ikke rigtigt fodfæste. Så er det bedre at etablere noget mere permanent.

Rod er godt og man skal ikke undskylde, at der ikke er ”ryddet op” i naturen. Det er tit det bedste for variationen og biodiversiteten, at der for eksempel er døende, udgåede eller væltede træer, for det skaber blandt andet plads til svampe, biller og andre insekter.

Har du et ønske om at udvikle naturen på din bedrift, men er i tvivl om hvilke indsatser, der gavner mest? Og kan du overhovedet skabe et brugbart samspil mellem din natur og din landbrugsproduktion?

Hent folder HER

Kontakt Miljø- og Naturrådgiver Louise H. Riemann

Louise H. Riemann

Louise H. Riemann
Miljø- og Naturrådgiver, Udtagningskonsulent

Dir. tlf.: 73642915
Mob.: 24776728
E-mail: lhr@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!