250 diskuterede EU landbrugspolitik

Der var god grund til store smil hos de to værter for EU-konferencen i Tønder, Jørgen Popp Petersen (tv), formand for LHN, og Werner Schwartz, præsident for Bauernverband Slesvig-Holsten.

-Det en fornøjelse at kunne byde velkommen til en masse forventningsfulde tyske og danske landmænd, som var kommet for at høre om udfordringer for EU og dets landmænd, udtaler LHN's formand Jørgen Popp Petersen. Han fortsætter - min konklusion efter konferencen er klokkeklar: Vi skal arbejde for at overbevise Folketinget om, at budgettet i EU skal sikres efter Brexit og i forhold til nye vigtige opgaver - bl.a. ydre grænser, immigration, forskning og klima. Den danske regering går i retning af, at Danmark ikke vil betale et højere EU-bidrag. Den indstilling sætter os igen udenfor indflydelse og det kan blive fatalt for vore egne interesser. Det skal vi arbejde på at ændre.

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

 

 

Den store konference forløb gnidningsfrit med deltagelse af en lang række prominente kendere af landbrugspolitikken og omkring 250 engagerede deltagere, som fyldte salen i Ecco-centret.

 

Men LHN og Bauernverband har prøvet det før – med det succesfulde EU-møde i 2012. Ligesom i 2012 står man også denne gang overfor en ny CAP-reform og landbrugspolitik, hvor de mange indlæg pegede på ønsker, muligheder og risici, og ikke mindst vurderinger om landbrugsbudgettets nødvendige størrelse set i lyset af Brexit.

 

Ifølge landbrugskommissær Phil Hogan fremlægges EU-budgettet i maj.

 

Noget for noget

EU’s landbrugskommissær Phil Hogan lovede mindre kontrol og en enklere landbrugspolitik på EU-konferencen i Tønder. Men landmændene skal til gengæld levere mere.

-Det er ikke Bruxelles opgave at bestemme, hvor tykt et træ skal være, eller hvor en å skal løbe, lød det beroligende fra landbrugskommissær Phil Hogan til de 250 tyske og danske landmænd i Ecco-hallen. – I skal ikke forvente en Big Brother fra Bruxelles, der kommer og tager stikprøver for at se, om I overholder krydsoverensstemmelserne. Har landmanden givet sit tilsagn, får han også sine penge.

Til gengæld kan landmanden forvente, at han skal levere mere for pengene. Miljø og klima er oppe i tiden, så der skal leveres tydelige resultater på de fronter - samtidig med de fortsatte krav om høj fødevarekvalitet- og sikkerhed, bæredygtighed og dyrevelfærd, pointerede Phil Hogan. Men så er den direkte betaling også sikret, lovede han.

Lagt øret til jorden

Ændringerne vil følge af den nye CAP-reform og landbrugspolitik, og her har Bruxelles tilsyneladende lagt øret til jorden og lyttet sig frem til medlemsstaterne stigende uvilje mod de meget faste tøjler.

Tankegangen er derfor ikke, åbenbarede landbrugskommissæren, at komme med en pakkeløsning, der behandler alle landmænd i hele EU ens. I stedet ser Kommissionen hellere, at de enkelte medlemslande opstiller deres egne strategiske planer – udarbejdet i samarbejde med borgerne. Strategier, der skal kunne rummes indenfor EU’s overordnede rammer.

-En ny leveringsmodel, kaldte Phil Hogan det og understregede samtidig, at modellen ikke må føre til konkurrenceforvridning landene imellem.

Droner og satellitter

-Forenklinger og afskaffelse af bureaukratiet er stikordene. Det vil også tælle på jeres bundlinje og i forvejen har I jo nok at lave, sagde Phil Hogan til forsamlingen.

Om millimeter-akkuratessen forsvinder er endnu uvist, men han nævnte, at lettelsen kunne ligge i, at ny teknologi, satellitter og droner overtog opmåling af marker, afgrødedække etc.

De lovede lettelser betyder dog ikke, at en fælles landbrugspolitik er på vej ud af EU, pointerede landbrugskommissæren.

-Den fælles landbrugspolitik er en af de mest succesfulde politikker i EU, sagde han. -Den blev bragt til live for at sikre borgerne i Europa fødevarer. Nu kan vi eksportere til hele verden, og vi tager velstand og velfærd for givet. Men vi må ikke hvile på laurbærrene. Derfor er ændringer nødvendige.

I skal ikke forvente en Big Brother fra Bruxelles, lovede Phil Hogan i forbindelse med skitsering af den nye landbrugspolitik

Debatten med salen

Eftermiddagens borgerdialog og debat med panelet blev indledt af to unge landmænd. Heiko Finck fra Tyskland (th) og Christian Thomsen fra Bylderup-Bov.

Heiko og Christian har to ganske forskellige bedrifter men de var enige om værdien af at stå på flere ben i sin produktion.Heiko driver sammen med sin far et agerlandbrug med 60 køer, 80 søer og producerer derudover biogas. Christian har 20.000 økologiske høns og producerer æg og har derudover en slagtesvineproduktion. Der blev stillet gode og skarpe spørgsmål til panelet fra begges sider.

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

I panelet sad EU-kommissær Phil Hogan,COPA præsident  Joachim Rukwied, formand Landbrug & Fødevarer Martin Merrild, minister for energi, landbrug, miljø, natur og digitalisering, Slesvig-Holsten Robert Habeck og landbrugs-, fødevare- og miljøordfører, Venstre Erling Bonnesen.

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

I salen benyttede mange sig af chancen for at komme i direkte dialog med panelet og på spørgsmålene kunne man mærke en stor skepsis i forhold til at gøre landbrugsstøtten til et af de oplagte mål, når der skal findes besparelser.

Dagen var en stor succes og vi sender hermed en stor tak til alle de gæster, som valgte at bruge tirsdagen sammen med os i tønder.

EU Konference i Tønder

Gense live-streamingen af debatten her:

 

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Få vores nyheder direkte i din indbakke!