Aux vélos, Sydjylland - Tour de France-land art for syd- og sønderjyder

Publiceret 17. januar 2022

Af Karen G. Hansen, koordinator Aux vélos, Sydjylland.

Vær med til at sætte et stærkt aftryk på Tourens 3. etape! Sammen kan vi lave det (forhåbentligt) længste fælles land art på hele Touren. Af Karen G. Hansen, koordinator Aux vélos, Sydjylland

Idéen dukkede op i oktober

Landboforeningen i Kolding holdt et Kick-off møde vedr. Tour de France, hvor bl.a. Barnabas Wetton fra Designskolen Kolding fortalte om skolens projekter i forbindelse med Tour de France – og det lagde grunden til en idé: Et fælles land art projekt for land og by langs hele ruten fra Vejle til Sønderborg. Efter mødet tog jeg kontakt til Barnabas, og resultatet blev "Aux vélos, Sydjylland!".

Optakt til Touren

Som optakt til Tour de France 2022 arbejder Designskolen Kolding med projekter i både Danmark og Paris.  Målet er at skabe opmærksomhed omkring Grand Depart i Danmark, og samtidig sætte fokus på cykling, grøn omstilling, bæredygtighed, design og kreativitet.

I 2021 samarbejdede de designstuderende med byplanlægger og mobilitetsekspert Mikael Colville-Andersen om hans udstilling ”Citizens – on your bikes / Aux vélos, citoyens” i Det Danske Hus i Paris. Den udstilling danner nu udgangspunkt for deres næste projekter:

  1. Et cykeldæk med tekst i stedet for alm. mønster. Når man f.eks. kører gennem vand, "printes" "Aux vélos,

    citoyens! / Get on your bikes! ".

  1. At lave et spor af kunstplakater og happenings (med samme tema) gennem Paris.

Vi trækker den røde tråd fra Paris

Med ”Aux vélos, Sydjylland” fører vi Designskolens cykeldæk-tryk-projekt fra Paris til Syd- og Sønderjylland! Vi tager den røde tråd fra de designstuderendes happenings i Paris, og binder 3. etape visuelt sammen ved at få budskaberne fra dækket til at zigzagge sig gennem landskabet langs ruten fra Vejle til Sønderborg.

Sammen sætter vi et stærkt aftryk med det (forhåbentligt) længste stykke fælles land art på Touren.

Alle kan være med!

Dette projekt er for alle – landmænd, private, firmaer, butikker, skoler, daginstitutioner, foreninger, osv. Jo flere vi er, jo tydeligere bliver vores ”røde tråd”. Hvis du gerne vil være med – eller også bare gerne vil vide mere - kan du kontakte koordinator Karen G. Hansen på mail:  a.v.sydjylland@gmail.com

Der bliver 3-5 forskellige budskaber at vælge mellem:

”Aux vélos, citoyens!

”Get on your bikes!”  

”Å æ cykel!”

Det er også muligt at indsætte by-/stednavn – f.eks. ”Aux vélos, Sønderborg!”, ”Get on your bikes Kolding!” eller ”Å æ cykel Hoptrup!”.

Det kan skrives kæmpestort, så det kan ses fra rummet - eller bare lige så det passer med forhaven.  Du kan bruge den skrifttype som de designstuderende foreslår, eller lave din helt egen. -Og vil du gerne pynte med halmballe-mænd, kridtkunst eller andet, skal du bare slå dig løs!

Når man ser det hele i et større perspektiv, vil gentagelserne af budskaberne få alle de små og store selvstændige bidrag til at blive tydelige som ét samlet projekt. 

Praktisk

Med hjælp fra Designskolens studerende laves en ”opskrift”. Den kommer til at indeholde: Sætningerne der skal skrives/males/klippes/… Forslag til hvordan man kan skrive teksten – f.eks.  kliché til print på f.eks. folie (vinduer, biler, vindmøller etc.). Skitse m. mål, så det er let at klippe teksten i græsplæner/afgrøder og udkast til stencil, så man kan spraymale teksten f.eks. på en væg, eller en vej

Liste m. eksempler på hvor man kan købe materialer

Info vedr. land art på landbrugsjord + kontaktperson ved Landbrugsstyrelsen

Info vedr. Tour de Frances/Grand Departs regler for Land art + kontakt info hvis man vil øge sine chancer for at få projektet vist i tv. + Div. info – f.eks. kontaktoplysninger på kommunernes koordinationsgrupper, Tour-Facebooksider, fælles #, etc.

Vigtigt! Hvis du vil lave land art på din mark, så tjek med Landbrugsstyrelsen, inden du går i gang. De vil rigtigt gerne hjælpe, så vi kan lave sjov og pynte Touren uden risiko for ekstra bøvl! Kort info om reglerne og kontaktoplysningerne til Landbrugsstyrelsen står i informationsmaterialet, som bliver sendt til dem, der gerne vil være med.

Gevinster

Ud over at være med til at sætte et endnu stærkere aftryk på Touren, kan vi;

Vise at det betyder noget, når alle bidrager med lidt, og få en fed oplevelse af at være en del af noget større.

Under Touren konkurrerer de franske landboforeninger om at lave den flotteste land art... Her viser vi "den danske model": Godt samarbejde på tværs af brancher og geografi.

Det er ikke muligt at få sit logo vist i tv under Touren (medmindre man er officiel sponsor). Ved at deltage i dette projekt kan virksomheder og foreninger blive en del af et større projekt med en god historie. Det giver et godt fundament for f.eks. at lave en happening og invitere pressen.

Hvis du gerne vil være med – eller også bare gerne vil vide mere - kan du kontakte koordinator Karen G. Hansen på mail:  a.v.sydjylland@gmail.com

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Vil du være med?

Hvis du gerne vil være med – eller også bare gerne vil vide mere - kan du kontakte koordinator Karen G. Hansen på mail:  a.v.sydjylland@gmail.com

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Få vores nyheder direkte i din indbakke!