En mulig vej til generationsskifte

Ved en skattefri virksomhedsomdannelse, kan den skat, der normalt udløses ved salg, blive i virksomheden

Publiceret 11. oktober 2023

Som ejer af en personlig ejet virksomhed er det værd at overveje, om virksomheden fremover skal drives som et ApS eller A/S. Ikke mindst hvis virksomheden snart skal generationsskiftes.

-Den åbenlyse fordel ved at omdanne en personligt ejet virksomhed til et ApS eller A/S er, at du ikke hæfter personligt, siger revisor og skatterådgiver Carsten Schmidt, LHN. -Det vil sige, at gæld og krav i forbindelse med en evt. konkurs i teorien ikke påhviler dig som ejer men selskabet. Alene af den grund, kan der være en fordel i at gå fra personlig ejet virksomhed til et kapitalselskab.

Helt konkret betyder virksomhedsomdannelsen, at virksomheden sælges til det nye ApS eller A/S, som man selv ejer og kontrollerer, og hvor man fortsat kan stå som leder af virksomheden. Til gengæld for overdragelsen af virksomheden modtager man anparter eller aktier i selskabet svarende til virksomhedens værdi.

-Så bortset fra, at man bliver lønmodtager i egen virksomhed, ændres ejerens funktion ikke, understreger Carsten Schmidt. – Derimod har det stor betydning, om virksomhedsomdannelsen sker efter den skattepligtige eller skattefri model. Ved den skattefrie virksomhedsomdannelse indtræder nemlig en såkaldt succession, hvilket betyder, at den nye ejer – selskabet – overtager alle den personligt ejede virksomheds skattemæssige forpligtelser.

Næste generation

-Hvor en skattepligtig virksomhedsomdannelse kan betyde, at der skal trækkes så mange penge ud af virksomheden til skat, at omdannelsen reelt ikke er en mulighed, sikrer den skattefrie model, at pengene bliver i selskabet, som dermed ikke svækkes økonomisk, siger Carsten Schmidt. – På den måde bliver et kommende generationsskifte økonomisk mere overkommeligt.

-Den næste generation skal jo ikke begynde med at udrede en masse penge til sælger, når denne ikke har skullet betale skat i forbindelse med omdannelsen, siger han. -Skatten forfalder først den dag, selskabet sælges, eller der sælges ud af andele/aktier. Og dette kan man så igen tage højde for ved samtidig med virksomhedsomdannelsen at oprette et holdingselskab ovenpå det nye selskab. Fordelen er, at holdingselskabet efter tre år kan sælge driftsselskabet/datterselskabet skattefrit.

Kræver planlægning

Overgangen fra personligt ejet virksomhed til et ApS eller A/S kan ikke foregå med et fingerknips. Det kræver planlægning. F.eks. kan en skattefri virksomhedsomdannelse kun ske i første halvdel af et regnskabsår.

-Der er også en række andre tekniske finurligheder, der skal iagttages, understreger Carsten Schmidt. – Men da det kan rumme mange fordele at være et kapitalselskab fremfor en personlig ejet virksomhed - ikke mindst i forbindelse med generationsskifte – er det værd at tage en snak med din revisor for at få det samlede overblik.

 

Artiklen er fra LHN Magasinet nr. 1, 2023. Læs hele magasinet eller nogle af de øvrige udgaver her

 

Carsten Schmidt

Carsten Schmidt
Registreret revisor, Skatterådgiver, Teamkoordinator Team LHN Erhverv

Dir. tlf.: 73642909
Mob.: 40424904
E-mail: cas@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!