Farvel til dyreenhederne - ny husdyrlov træder i kraft 1. august

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Fra 1. august reguleres landbruget efter kvm stald eller stiplads i stedet for DE. Alligevel kan det være en fordel at søge efter det gamle regelsæt, mener LHN’s natur- og miljørådgiver, Louise Hedegaard Riemann

Ganske vist betragtes den nye husdyrlov, der indebærer et farvel til dyreenhederne, en forenkling og en lettelse i forhold til tidligere godkendelsesprocedure. Men der er ikke noget forgjort ved at søge efter de gældende regler, hvis man står i begreb med at søge en miljøgodkendelse.

-Det hænger sammen med, at kommunerne efter 1. august skal administrere efter det helt nye regelsæt, mens de er fuldt fortrolige med det gamle, forklarer hun. –Vi har derfor en formodning om, at sagsbehandlingen vil være kortere efter de gamle regler. Men holder det ikke stik, kan vi altid ”bytte”, så behandlingen sker efter de nye.

Skifte mellem køer og kvier

Louise Hedegaard Riemann understreger, at vi endnu ikke helt ned i detaljen kender den nye husdyrlovs enkeltbestemmelser, men visse ting står klart. Mest iøjnefaldende er adskillelsen af jord og dyr, så arealanvendelsen reguleres gennem gødningsregnskabet, mens miljøgodkendelsen omfatter husdyrbrugets produktionsramme, dvs. det areal (båse og stier), hvor dyrene opholder sig og afsætter gødning. Produktionsarealet er derfor også udtryk for den ammoniakfordampning og lugt, der må komme fra anlægget.

-Ændringen skyldes, at ny faglig viden viser, at størrelsen af det areal, hvor der afsættes gødning betyder mere for ammoniakfordampningen end hvor mange kilo dyr, der er i anlægget, siger hun og tilføjer, at det er hensigten at det nuværende beskyttelsesniveau – og hensynet til dyrevelfærden – ikke ændres.

Med den nye reguleringsmetode kan en landmand med produktionstilladelse til kvæg switche mellem køer af stor og lille race, høj og lav ydelse, køer og kvier uden at skulle have en ny godkendelse. Endnu en lempelse er, at ibrugtagningsfristen udvides til seks år.

Gang i miljøet

Samtidig med, at LHN’s miljø- og naturrådgiver skal formidle den nye husdyrlov vokser ordrebogen kraftigt i LHN Miljø & Natur.

Glædeligt, mener Louise Hedegaard Riemann, bl.a. fordi det er udtryk for, at landmænd igen er begyndt at tjene penge og derfor tør investere i bedriften.

-De bedre afregningspriser og måske lettere adgang til finansiering betyder meget for optimismen, understreger hun.

 

Artiklen er bragt i LHN Magasinet nr. 1 2017 - se mere her

Bliv ringet op

Få en uforpligtende snak med en af vores rådgivere.

Louise H. Riemann

Louise H. Riemann
Miljø- og Naturrådgiver, Udtagningskonsulent

Dir. tlf.: 73642915
Mob.: 24776728
E-mail: lhr@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!