Har du ansvaret for et hestehold? Er du klar, hvis Fødevarestyrelsen kommer på besøg?

Har du styr på de nye regler vedr. CHR-registrering af heste og dokumentation af ejerskifte, flytninger, udelukkelse af konsum, staldansvarlig m.m.? LHN har sammensat en mappe, der kan bruges som hjælpemiddel til at få overblik og dokumentere.

Publiceret 4. oktober 2023

Alle ejendomme, der holder en eller flere heste, skal sikre, at de enkelte heste bliver registreret i CHR via Fødevarestyrelsens app ”CHR” som kan hentes i App Store eller Google Play. Og til dels også via Landbrugsindberetning.dk

Alle heste skal registreres i app’en, så de bliver tilknyttet deres opstaldningssted. Det er derfor også den ansvarlige for hesteholdet, som skal foretage registreringen af hestene, og ikke nødvendigvis hestens ejer.

Nye frister for en række registreringer

Med de nye CHR-regler er der ligeledes ændret på fristerne på følgende registreringer, og de skal fremadrettet foretages seneste efter 7 dage: Ejerskifte, flytning mellem opstaldningssteder, udelukkelse fra konsum og afmelding af en død hest.

Ved brug af ridehus og ridebaner

Hvis man træner dagligt på en ridebane eller i ridehus, hvor hesten ikke står opstaldet, skal den ansvarlige for ridebane/ridehus have en liste med brugernes navne og kontaktoplysninger.

Konkurrencer, dyrskuer og kåringer mv.

I forbindelse med afholdelse af konkurrencer, dyrskuer og kåringer mv., er det også den ansvarlige for begivenheden, der skal føre fortegnelse over, hvilke heste der deltager samt deres unikke koder. Denne liste over deltagende heste samt dato for deltagelse, skal kunne udleveres ved forespørgsel fra Fødevarestyrelsen.

Registreringen skal hjælpe ved smitteopsporing

I dyresundhedsloven, som gælder i alle EU-medlemslande, er der regler for forebyggelse og bekæmpelse af alvorlige dyresygdomme herunder hos heste. Derfor er der nu grundlæggende krav om sporbarhed via registreringer af hestebesætninger og hestes opholdssteder.

Gebyr ved registrering

Fødevarestyrelsen forventer, at der på et tidspunkt vil komme et gebyr for registrering af hestehold i CHR. Det vil tidligst blive fra 2024, og da gebyret vil blive opkrævet bagudrettet, vil det først ske i 2025.

Størrelsen på gebyret forventes at blive nogle få hundrede kroner pr. hestehold årligt.

Du kan læse mere om registrering af heste og hestehold i CHR på Fødevarestyrelsens hjemmeside her.

Mette Timmermann Marcussen

Mette Timmermann Marcussen
Regnskabsassistent

Dir. tlf.: 73642939
E-mail: mtm@lhn.dk

Hestestaldsmappen kan erhverves for kr. 350,- plus moms hos LHN.

Kontakt Mette T. Marcussen på mtm@lhn.dk

OBS! Mappen er vejledende og ikke et rådgivningsprodukt. Der tages forbehold for fremadrettede ændringer i lovgivning og myndighedsbestemmelser.

Mappen må ikke videreformidles eller kopieres til ekstern brug.

OBS!

Fødevarestyrelsen besøger de kommende måneder 200 hesteejere, rideskoler, stutterier og hestepensioner, for at se om der er styr på de lovpligtige registreringer af både hestene og de steder dyrene står.

Læs Fødevarestyrelsen pressemeddelelse her

Få vores nyheder direkte i din indbakke!