Husk at søge en ny vandindvindingstilladelse, hvis din nuværende snart udløber

Du skal kunne vise en gyldig vandindvindingstilladelse, hvis du får besøg af vores kontrollører. Vær opmærksom på, at det ikke længere er tilstrækkeligt, at du har ansøgt kommunen om en ny.

Nyhed fra Landbrugsstyrelsen

Publiceret 7. marts 2024

Du skal være opmærksom på, at du skal have en gyldig vandindvindingstilladelse, når du får besøg af vores kontrollører i forbindelse med kontrol af krydsoverensstemmelse. Hvis din vandindvindingstilladelse er udløbet på kontroltidspunktet, betragter vi det som en overtrædelse af krydsoverensstemmelseskravet 1.35, delkrav 1 om, at grundvand og overfladevand ikke må indvindes til markvandingsformål uden tilladelse. Det gælder også selvom, at du har ansøgt kommunen om en fornyet vandindvindingstilladelse, men den endnu ikke er blevet behandlet af kommunen.

Det har tidligere været tilstrækkeligt at have ansøgt om en fornyet tilladelse for at overholde kravet, men den regel blev ændret i 2023. Hvis din gamle tilladelse udløber, inden du har fået tilsendt en ny fra kommunen, og du får besøg af vores kontrollører, betragter vi det som en overtrædelse af KO-krav 1.35 om, at grundvand og overfladevand ikke må indvindes til markvandingsformål uden tilladelse. Det er derfor en god ide at søge en ny tilladelse i god tid, hvis du kan se, at din nuværende snart udløber. 

Reglerne blev ændret i 2023

Reglerne blev ændret i 2023, fordi de forhold som begrundede, at det kunne være tilstrækkeligt at have ansøgt om en fornyet tilladelse for at overholde kravet om gyldig tilladelse, ikke længere er til stede. Praksissen var oprindeligt begrundet i særlige generelle forhold i forbindelse med tørken i 2018. 

Nu vil det vil være en konkret vurdering i den enkelte sag, om der er særlige individuelle forhold, som gør, at en manglende fornyelse af en vandingsindvindingstilladelse i den konkrete situation ikke betragtes som en overtrædelse af KO-krav 1.35. 

Ved indførelsen af konditionalitet i 2023 blev kravet om gyldig vandindvindingstilladelse videreført i delkrav LF 1.1.1. Også her gælder, at du skal kunne forevise en gyldig vandindvindingstilladelse i forbindelse med kontrol. 

Du kan læse om 1. 35, delkrav 1 i ”Vejledning om krydsoverensstemmelse – Miljø”

Kristian Petersen

Kristian Petersen
Planteavlsrådgiver

Dir. tlf.: 73642920
Mob.: 23372437
E-mail: krp@lhn.dk

Louise H. Riemann

Louise H. Riemann
Miljø- og Naturrådgiver, Udtagningskonsulent

Dir. tlf.: 73642915
Mob.: 24776728
E-mail: lhr@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!