Kravet om flere afgrødekategorier lempes på grund af regnfuldt efterår

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Store regnmængder i sensommeren og det tidlige efterår har forhindret mange landmænd i at udså vinterafgrøder. Landbrugsstyrelsen lemper derfor under visse betingelser på kravet om flere afgrødekategorier.

Efteråret 2017 var usædvanlig regnfuldt i flere EU-lande. EU-kommissionen har derfor indvilliget i at udarbejde en særordning, der kan hjælpe landbrugerne med at håndtere de særlige omstændigheder. 

Det betyder, at Danmark sammen med flere andre lande nu kan lempe kravene om flere afgrødekategorier for en lang række bedrifter. Lempelsen kommer som følge af den kraftige regn, der faldt i august til oktober. Regnen har mange steder forhindret udsåning af vinterafgrøder og fået etablering af vinterafgrøder til at mislykkes. Det har ført til ændringer i landmændenes oprindelige markplaner, og nogle kan derfor få problemer med at overholde det grønne krav om flere afgrødekategorier på bedriften. 

Hvem er omfattet af de lempede krav?

For at være omfattet af de lempede krav skal din bedrift opfylde to overordnede kriterier: 

  • Mindst 30 % af dit areal tilsået med vinterafgrøder skal være mislykket som følge af regnen i august til oktober 2017, eller en tilsvarende andel skal have været umulig at etablere pga. kraftig nedbør og oversvømmelser i perioden august til oktober 2017.
  • Din bedrift må højst have et omdriftsareal på 150 ha.

Konkret betyder lempelsen, at for bedrifter med et omdriftsareal på mellem 10 og 30 ha fjernes kravet om 2 afgrøder, og for bedrifter med et omdriftsareal på mellem 30 og 150 ha ændres kravet fra 3 afgrøder til 2 afgrøder.

Du kan snart meddele i fællesskemaet

Landbrugsstyrelsen er gået i gang med at tilrette fællesskemaet, og du får derfor hurtigst muligt i løbet af april mulighed for via fællesskemaet at tilkendegive, at du opfylder kriterierne for de lempede krav.  Landbrugsstyrelsen udsender en nyhed, når muligheden bliver tilgængelig.

Du kan tilkendegive, at du opfylder de lempede krav, frem til ændringsfristen 15. maj. Husk dog at indsende dit fællesskema rettidigt, dvs. senest 20. april. Landbrugsstyrelsen vil i den efterfølgende sagsbehandling tage endelig stilling til, om din bedrift er omfattet af de lempede krav. 

Regelgrundlaget skal gøres færdigt

De lempede krav afventer den endelige godkendelse i EU-Kommissionen, men Landbrugsstyrelsen forventer ikke, at de ændrer sig. Lempelserne vil også give anledning til ændringer i bekendtgørelsen om direkte støtte. Landbrugsstyrelsen sender derfor i begyndelsen af april et nyt udkast med ændring af bekendtgørelsen i høring. En ændret bekendtgørelse vil først træde i kraft, efter de endelige regler er udarbejdet og godkendt af EU-Kommissionen.

Læs mere HER 

Kristian Petersen

Kristian Petersen
Planteavlsrådgiver

Dir. tlf.: 73642920
Mob.: 23372437
E-mail: krp@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!