Landbrug og familieliv

Publiceret 6. oktober 2021

Vi er på besøg hos det unge ægtepar Hermann og Suna Thomsen på deres gård ved Bylderup Bov. En bedrift Hermann overtog i 2009 og siden har ombygget til en svineejendom.

Hermann er 40 år og Suna 37 år, så det er unge mennesker med mange drømme og ønsker for deres fremtid og børn, som får lov til at deltage i landmandslivet – når de altså har tid. For der er ellers nok at se til i familien med 5 børn i alderen 15 år til 2 år. Børnehave, skolegang og de mange fritidsinteresser, men det er vigtigt for både Hermann og Suna, at børnene får lov at se, mærke og føle, hvad det vil sige at drive et landbrug.

Hermann er 2. generation på ejendommen Lundmark, som han overtog i 2009. Ejendommen var oprindelig med malkekøer, men ændret til tyrekalve til kun planteavl og i 2014 til grise.

-Jeg har altid ville være landmand og hjalp til hjemme lige så snart muligheden bød sig - familiemedlemmer siger, at jeg altid løb i hælene på min far. Jeg ville jo have det hele med og prøve selv, og det er nok også derfor, jeg altid siger til børnene, at når man vil have lov til at gøre tingene selv, så vær opsøgende, nysgerrig og hav gåpåmod.  

-Jeg er uddannet landmand med grønt bevis fra Gråsten Landbrugsskole, og da jeg overtager ejendommen, er jeg faktisk stadig i fuldtidsjob et andet sted.

Min far og jeg beslutter derfor, at vi kun skal have planteavl på Lundmark. I august 2014 bygger vi nye stalde til grise og i december samme år, er jeg på fuldtid hjemme på Lundmark, fortæller Hermann, der ikke lægger skjul på, at han nyder det samarbejde, han altid har haft og stadig har med sin far.

-Det er simpelthen så vigtigt at have én at sparre med, især fordi vi begge altid lever med og for vores landbrug og jeg kan godt lide at vende nye ideer med min far. Der er trods alt en del flere års erfaring med på den front, understreger Hermann.

Mit landbrug skal harmonere i både tid og afkast

Der er i dag bygninger på ejendommen til 750 søer og 25.000 smågrise op til 30 kg. På Lundmark er der tre ansatte i stalden plus Hermanns far på næsten 80 år, som kommer hver dag for at hjælpe til med markarbejdet. Der drives 210 hektar med korn, som hovedsagelig bruges til egen foderproduktion. Kornet tørres i den tidlige maskinelade ved hjælp af løse gulvkanaler, men også her har Hermann planer for en nemmere og mere rentabel måde, at gøre tingene på.

-Det er vigtigt for mig, at vi driver et landbrug som harmonerer i både tid og afkast, så når ting kan gøres nemmere, undersøger jeg muligheder for eventuelle investeringer og et tørreanlæg kunne godt være et eksempel. Det vil give mig en bedre kvalitet og samtidig sikre mig at kornet altid er korrekt tørret, inden det bruges til opblanding i foderet.

Der skal nogle maskiner til for at drive de 210 hektar og Hermann er sikker i sin sag, når det drejer sig om rettidig omhu og det at gøre tingene selv.

-Sammen med min far, gør vi alt markarbejde selv undtagen udbringning af gylle, som er meget sæsonbetonet. Her på ejendommen ville en gyllenedfælder skulle køre i cirka 3 uger og skal den forrentes, ville jeg være nødt til at køre ud for andre. Det er der ikke plads til, i den måde vi arbejder på.

Jeg vil være med i stalden om formiddagen, men ikke for at kontrollere mine ansatte – de er virkelig dygtige og ved hvad der skal gøres, men det er vigtigt for mig, at være med og hele tiden være på forkant.

Landbrug og familieliv

Hermanns kone Suna hjælper til i stalden, når tiden tillader det, men kalenderen er godt fyldt ud med alle de gøremål, der er med fem børn, skolegang, forældremøder og børnenes fritidsaktiviteter, som bl.a. er gymnastik og håndbold, men også ishockey, som dog er en familieinteresse, man tager i hallen for at nyde.

-Vores to drenge, Simon og Nicklas på hhv. 15 og 13 år har travlt i skolen med lektier og deres venner, som altid har elsket at komme her på Lundmark og også gerne for en overnatning. Vi kan tydeligt mærke, at muligheden for at boltre sig i træer, i halmen og på markerne er et stort hit – i hvert fald indtil nu, men de bliver jo ældre og får sikkert andre interesser. Vores piger Maja og Ida på 9 og 6 år synes skolen og veninderne er helt fantastiske og lige nu kan de bare godt lide, når der bliver lavet en legeaftale. Anne på 2 år forsøger at følge med i det hele, men det er ikke altid så nemt med sådan en livlig flok, siger en smilende Suna.

Frihed er at leve i og med landbruget

Hverken Suna eller Hermann lægger skjul på, at de nyder, når de unge mennesker viser interesse for naturen og dyrene.

-Det er en livsstil at være landmand og børnene er en del af det. Når der er travlt i sæsonen, kender vi ikke altid forskel på weekend og helligdage, men når børnene får lov til at deltage, så oplever de, hvorfor vi har travlt. Vi sidder jo ikke foran en pc og har travlt ved tastaturet; nej vi har travlt sammen og inddrager, så vidt det nu er muligt, vores børn i hverdagen, siger Herman og Suna fortsætter;

-Det har altid været vigtig for os at vise børnene, hvor maden kommer fra - at brød ikke bare hentes i brugsen og at kød er noget som kommer fra en stald. Selvom det er mig der klarer tingene herinde i huset og at det nogle gange kan være lidt træls, så er det bare meget vigtigt for mig, at Hermann har tid til børnene, når de gerne vil med i stalden eller med en tur på traktoren.

Det vigtige generationsskifte

Når man spørger Hermann om et godt råd til en ung kommende selvstændig landmand, er han ikke i tvivl.

-Det er så vigtigt at kunne dele ens tanker med en anden. Jeg har været heldig i min overtagelse af Lundmark, hvor jeg hele tiden har haft min far på sidelinjen og det har for os været det perfekte generationsskifte. Alternativt kan man generationsskifte med en ældre landmand, som man har oplevet et godt og vedvarende samarbejde med.

Det er simpelthen så vigtigt at have én at sparre med, især fordi vi begge altid lever med og for vores landbrug og jeg kan godt lide at vende nye ideer med min far. Der er trods alt en del flere års erfaring med på den front.
Få vores nyheder direkte i din indbakke!