Nye muligheder i generationsskifter

Folketinget har i juni måned 2017 vedtaget at nedsætte bo- og gaveafgiften ved generationsskifter af familieejede virksomheder.

Hidtil har der skulle betales 15 % i gaveafgift i forbindelse med et generationsskifte til en fx en søn eller datter, hvis der i forbindelse med generationsskiftet blev givet større gaver end de afgiftsfrie bundfradrag. Tilsvarende har der hidtil skulle svares 15 % i boafgift (arveafgift), hvis en fx en søn eller datter arvede en virksomhed.

Med ikrafttræden pr. 1. juli 2017 er boafgiftsloven ændret således, at bo- og gaveafgiften for 2016 og 2017 er nedsat til 13 %, i 2018 til 7 %, i 2019 til 6 % og i 2020 til 5 %. Dette gælder for gaver i form af aktier eller virksomheder ydet i de pågældende år, samt arv i form af aktier eller virksomheder i de pågældende år.

Det skal understreges, at nedsættelsen af bo- og gaveafgiften ikke gælder for gaver eller arv, der ikke er aktier eller virksomheder. Ved almindelige gaver og arv er bo- og gaveafgiften ikke nedsat.

Der er nogle betingelser, der skal være opfyldt for at man kan benytte sig af de lavere afgiftssatser. Der skal bl.a. være tale om generationsskifte af reelle og aktive virksomheder, og virksomhederne skal kunne opfylde betingelserne for overdragelse med skattemæssig succession. Overdragelsen skal ske i den nære familie, og der stilles krav til virksomhedens ejerskab og aktiv deltagelse i virksomheden.

De nye afgiftsregler giver mulighed for at der kan gives større gaver i et generationsskifte uden at der skal betales mere i afgift. Ligeledes vil man i arvesituationen kunne overtage en virksomhed med et lavere afgiftskrav end tidligere.

Det vil lette generationsskifterne, at afgifterne er nedsat, idet der ikke behøver at blive trukket så mange penge ud af virksomheden som hidtil for at betale afgiftsregningen.

Det største spring i afgiftsnedsættelsen sker fra 2017 til 2018, hvor afgiften nedsættes fra 13 % til 7 %. Hvis man har planer om et generationsskifte, kan der derfor være penge at hente ved at vente med at lave generationsskiftet i 2018.

Kontakt mig hvis du har spørgsmål til de nye regler eller hvis du går med tanker om et generationsskifte.

Bliv ringet op

Få en uforpligtende snak med en af vores rådgivere.


E-mail:

Få vores nyheder direkte i din indbakke!