Nyt om ansøgningsrunde om tilskud til skov med biodiversitetsformål i 2019

Årets ansøgningsrunde for tilskudsordningen for skov med biodiversitetsformål er åben fra 8. maj til 10. juli 2019.

Det primære formål med tilskud til skov med biodiversitetsformål er at bidrage til at sikre stabile levesteder for de arter, som er tilknyttet skov. Tilskud til skov med biodiversitetsformål er en del af aftalen om Naturpakken. Ordningen er finansieret under det danske landdistriktsprogram, som er medfinansieret af EU.

Hvem kan søge om tilskud til skov med biodiversitetsformål

Tilskudsordningen kan søges af private ejere af skov beliggende i og udenfor Natura2000 områder samt af kommuner med skov i Natura 2000 områderne.

Tilskuddet kan søges af og ydes til:

En privat ejer kan både være en person, et selskab, en fond, forening eller lignende. Det er kun den ejer, der står som ejer af skovarealet i Tingbogen eller dokumenteret via skøde, der kan søge om tilskud i henhold til denne tilskudsordning. Hvis skovarealet ejes af flere personer, et selskab, en fond, en forening eller lignende, skal der over for styrelsen udpeges en person, der kan godtgøre at repræsentere hele ejerkredsen.

Kommuner kan kun søge tilskud til aktiviteter, der har til formål at sikre Natura 2000 skovnaturtyper.

Skovejeren eller kommunen må ikke i forvejen være forpligtiget overfor offentlig myndighed til aftaler om skov med biodiversitetsformål på de samme arealer.

Der kan ikke søges om tilskud til kriseramte virksomheder, som defineret i EU-retningslinjerne for statsstøtte til landbrugs- og skovbrugssektoren og i landdistrikter 2014-2020.

Tilsagnshaver er den der:

Søger om tilsagn om tilskud

Modtager tilsagnet

Er ansvarlig for, at aktiviteterne gennemføres

Søger om udbetaling af tilskuddet

Modtager tilskuddet

Hvad gives der tilskud til

Der gives tilsagn om tilskud til aktiviteter, som bevarer eller fremmer biodiversiteten på bestemte skovarealer. Der er mulighed for at kombinere flere biodiversitetsfremmende aktiviteter. Tilskudsordningen kan for samme arealer kombineres med tilskudsordningen for privat urørt skov som administreres af Miljøstyrelsen, såfremt de ansøgte aktiviteter understøtter formålet med urørt skov

Ekstensiv skovdrift

Du kan søge om arealtilskud til ekstensiv skovdrift, som omfatter naturlig foryngelse og stævning, begrænset jordbearbejdning, fremme af karakteristiske og hjemmehørende træarter og bevaring af dødt ved mm.

Skovgræsning inklusiv forberedelse

Du kan søge om arealtilskud til skovgræsning, hvis det konkret vurderes, at arealet har naturmæssigt gavn af græsningsdrift. Tilskud til forberedelse til skovgræsning er kun mulig i kombination med arealtilskud til skovgræsning.

Naturlige vandstand, inklusiv forundersøgelse

Du kan søge om arealtilskud til naturlige vandstand, hvis det konkret vurderes, at arealet har naturmæssigt gavn af hævede vandstand, herunder også tilgrænsende skovarealer, der bliver påvirket af hævet vandstand. Omfanget af påvirkningen skal være dokumenteret i en teknisk forundersøgelse. Du kan søge om tilskud til forundersøgelse og den fysiske etablering af naturlige vandstand.

Bevaring af træer til naturligt henfald

Du kan søge om tilskud til bevaring af 5-20 hjemmehørende træer pr. hektar til naturligt henfald. Træerne skal registreres med GPS-positioner og markeres fysisk, så de kan lokaliseres. Maksimalt 50 % af de træer, der ansøges om tilskud til, må stå i de yderste 20 meter af skoven (skovbryn).

Rydning af uønsket opvækst, herunder arter der optræder invasivt

Du kan søge om tilskud til rydning af uønsket opvækst. Der gives kun tilskud til at bekæmpe opvækst af invasive arter), der udgør en trussel mod Natura 2000 skovnaturtyper eller bevaringsværdige egekrat eller som forberedelse til skovgræsning ved rydning af hegnslinjer.

Særlig indsats for arter som er beskyttet efter EU’s naturbeskyttelsesdirektiver

Du kan søge om tilskud til indsatser for arter både i og udenfor Natura 2000-områder, baseret på udtalelser fra relevante myndigheder.

Tilskuddets størrelse

Der ydes tilskud på op til 100 % til udgifter, der er direkte relateret til aktiviteten. For hegn til forberedelse af skovgræsning ydes der maksimalt tilskud på 30 kr./m inklusiv hegnspassager (eks. færiste og låger), rydning af opvækst i hegnslinje, knusning af stød og eventuelle spændingsforstærkere. Etablering af strømforsyning kan regnes separat fra de 30 kr./m. Der skal sikres rimelige priser, og indhentes mindst 2 bindende tilbud på opgaven. I tilbuddene skal de enkelte aktiviteter prissættes særskilt med enhedspriser og omfang. 

Der er fastsat et minimumsbeløb på 10.000 kr. pr. ansøgning, hvorunder der ikke gives tilsagn.

For yderligere information kontakt Miljø- og Naturrådgiver Louise H. Riemann

Læs mere og hent vejledning HER

Louise H. Riemann

Louise H. Riemann
Miljø- og Naturrådgiver, Udtagningskonsulent

Dir. tlf.: 73642915
Mob.: 24776728
E-mail: lhr@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!