Opkrævning af 2 kr. pr. hektar på din faktura

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Publiceret 13. januar 2022

L&F Planteproduktion, SEGES besluttede i 2017, at der skulle opkræves 2 kr. pr. hektar (indberettet i gødningsregnskabet) pr. år til fremtidig finansiering af:

  • de uafhængige landsforsøg
  • det nødvendige faglige beredskab til bl.a. gødnings- og pesticiddebatten
  • udvikling af nye rådgivningsaktiviteter, udviklings- og innovationsaktiviteter i et samarbejde mellem SEGES, DLBR-rådgivningen og andre parter

Finansieringen af Plantesektorens aktiviteter har altid været udfordret, da planteområdet ikke modtager produktionsafgiftsmidler, som man gør det på kvæg- og griseområdet. Finansieringen forringes i disse år yderligere – bl.a. pga. en omfordeling af Promilleafgiftsfondens midler. Det har betydet at dele af sektorens finansieringsmuligheder er blevet stærkt begrænset.

Arbejdet på SEGES på planteområdet er helt centralt for LHN. Det sikrer, at vi kan rådgive vore kunder efter sidste nye viden. Men arbejdet på planteområdet er også vigtigt på den politiske bane. I de sidste år har vi hver eneste sæson haft brug for at presse bl.a. Landbrugsstyrelsen, ikke kun på regler og bekendtgørelser, men også for at få deres IT-systemer til at virke. Det er en opgave vore rådgivere ikke har tid til. Det tager SEGES og L&F sig derfor af.

LHN’s bestyrelse besluttede derfor i 2017 at imødekomme L&F Planteproduktions ønske om en hektarafgift, som den enkelte DLBR-virksomhed ville blive opkrævet med baggrund i den enkelte kundes hektarer indberettet i det foregående års gødningsregnskab.

Indtil nu har LHN valgt at lade de 2 kr. pr. hektar være en del af det eksisterende grundgebyr på planteavlsområdet. Vi kan dog nu konstatere, at afgiften er kommet for at blive, og at vi ser ind i stigende omkostninger på området. Derfor har vi valgt - med virkning fra 2021 - at lave en separat opkrævning på de 2 kr. Opkrævningen for 2021 vil være at finde på fakturaen for december 2021, som udsendes i januar 2022.

Vi ved allerede nu, at de 2 kr. i 2022 stiger til 3 kr.

Hans Henrik Post

Hans Henrik Post
Kundechef, Afdelingschef Planteavl, Økologi & Miljø

Dir. tlf.: 73642931
Mob.: 23847376
E-mail: hhp@lhn.dk

Hvorfor er de 2 kroner nødvendige?

Du kan læse meget mere om hvorfor det er nødvendigt med en hektarafgift samt om, hvordan midlerne  anvendes i bl.a. ”Sammen skaber vi værdi” fra SEGES - læs HER

Få vores nyheder direkte i din indbakke!