Satellitbilleder skal hjælpe til færre kontrolbesøg på målrettede efterafgrøder

Som led i et pilotprojekt vil Landbrugsstyrelsen i 2017 anvende satellitbilleder i forbindelse med kontrol af efterafgrøder.

Pressemeddelelse, Landbrugsstyrelsen, 25. august 2017.

80 procent færre kontrolbesøg ved målrettede efterafgrøder
Landbrugsstyrelsen vil i efteråret 2017 kontrollere de målrettede efterafgrøder i en særskilt efterafgrødekontrol. Som led i et pilotprojekt bruger styrelsen i år satellitbilleder til kontrollen af de målrettede efterafgrøder. På tilfældigt udvalgte områder i Danmark foretages en automatiseret screening af satellitbilleder, og inden for disse områder vil der blive udtaget én procent af bedrifterne til fysisk kontrol af målrettede efterafgrøder. Uden brug af satellitbilleder skulle fem procent af bedrifterne med målrettede efterafgrøder kontrolleres fysisk. Det betyder altså 80 procent færre kontrolbesøg, når styrelsen går i gang med at bruge satellitbillederne.  

Ved hjælp af satellitbilleder kan antallet af bedrifter med målrettede efterafgrøder, der skal have fysisk kontrol, reduceres. Brugen af satellitbilleder gør det muligt at beregne, hvilke marker der kan være etableret efterafgrøder på. Styrelsen har udviklet en metode, der gør det muligt at frasortere de bedrifter, der overvejende sandsynligt opfylder kravet til etablering af frivillige efterafgrøder. Fordelen ved denne fremgangsmåde er, at der kan spares tid og penge både på de bedrifter, der undgår kontrolbesøg, og i Landbrugsstyrelsen.

Landmanden bliver hørt

Som led i pilotprojektet vil styrelsen i ganske få tilfælde anvende satellitbilleder som det eneste grundlag for kontrollen af målrettede efterafgrøder, hvis der ud fra screeningen findes overbevisende overtrædelser. Inden disse sager afgøres, vil landmanden i midten af oktober modtage et brev om, at observationer fra satellitbilleder viser, at der ikke er et tilstrækkeligt areal med efterafgrøder inden for et eller flere ID-15-områder. Styrelsen sender brevet i god tid, inden destruktionsfristen udløber. I brevet giver styrelsen mulighed for, at landmanden enten kan indsende dokumentation for, at der er etableret efterafgrøder på arealet eller i begrundede tilfælde kan få et fysisk kontrolbesøg på de pågældende marker.

Kontrollerne uden besøg i marken gennemføres inden fristen for destruktion af efterafgrøder udløber. 

Fremtidens kontrol

Kontrollen af de målrettede efterafgrøder i 2017 er det første af Landbrugsstyrelsens pilotprojekter, der skal bidrage med erfaringer til udvikling af kontrollen. Vi forventer, at vi i fremtiden i langt højere grad kan basere kontrollen af tilskudsordninger og anden regulering på satellitbilleder. Styrelsen forventer, at det kan forenkle kontrollen for landmanden. 

Få vores nyheder direkte i din indbakke!