Svinepest i Tyskland: Meget afhænger af myndighedernes håndtering

Onsdag aften satte fundet af et dødt vildsvin nær Cottbus i den tyske delstat Brandenborg det helt store alarmberedskab i gang og den tyske landbrugsminister Julie Klöckner bekræftede torsdag formiddag, at vildsvinet var inficeret med svinepest.

LHN’s formand Jørgen Popp Petersen er meget bekymret for de markedsmæssige konsekvenser af fundet og meget afhænger nu af, hvordan fundet håndteres af de tyske myndigheder.

-De tyske myndigheder har tidligere sagt, at det kun var et spørgsmål om tid før end at svinepesten ville ramme Tyskland, så vi må håbe, at de har et godt beredskab klar. Beredskab eller ej giver det desværre nok markedsturbulens og det oveni den turbulens som COVID-19 allerede har forårsaget, siger Jørgen Popp Petersen.

-Vi må håbe, at de tyske myndigheder får styr på det hurtigt og at de får inddæmmet smitten lige så effektivt som det er blevet gjort i Belgien og i Tjekkiet. Begge steder med mobile hegn, således Popp som fortsætter – mit håb er også, at de tyske myndigheder regionaliserer udfordringen, så vi ikke ender med en fuldstændig eksportmæssig nedlukning af Tyskland.

I Brandenborg er der en meget stor bestand af vildsvin, som udgør en stor trussel for smittespredningen og der skydes omkring 80.000 vildsvin om året i delstaten. Det aktuelle fund af svinepest er sket meget tæt på den polske grænse, hvor svinepesten huserer i vildsvinebestanden og man kan derfor formode, at det syge vildsvin har været i direkte kontakt med smittede svin på den polske side af grænsen. En række andre steder i Europa og verdenen er der dog fundet smitte med store geografiske hop imellem. I de tilfælde kan man formode, at smitten kan være bragt videre via menneskehånd – fx via madefterladenskaber på rastepladser og lign. -Det er afgørende, at vi alle tager dette aspekt meget alvorligt, således Jørgen Popp.

-Med det in mente må vi endnu engang også sende en meget alvorlig appel til de danske jægere, som tager på jagt i Østeuropa. Tag svinepesttruslen meget alvorligt og sørg for at tage alle forholdsregler, så I ikke bringer smitte med ind i Danmark, slutter Popp Petersen.

Torsdag den 10.9. 2020


E-mail:

Få vores nyheder direkte i din indbakke!