Barsel: Overdragelse af orlov til nærtstående familiemedlemmer og sociale forældre

Nye regler omkring overdragelse af orlov med barselsdagpenge til nærtstående familiemedlemmer og sociale forældre træder i kraft 1. januar 2024.

Publiceret 11. december 2024

Fra landbrugsinfo.dk

Soloforældre 

Soloforældre, som er bopælsforælder og har eneforældremyndigheden over barnet, tildeles 9 ekstra ugers barselsdagpenge, så soloforælderen får ret til i alt 46 ugers barselsdagpenge efter barnets fødsel. 

For soloforældre til børn født den 1. januar 2024 eller senere vil det være muligt at overdrage en del af orloven til et nærtstående familiemedlem. 

Ved nærtstående familiemedlem forstås i denne sammenhæng:

  • forælderens egne forældre
  • voksne søskende (over 18 år) 
  • den afdøde forælders forældre eller voksne søskende (når der er tale om, at den ene forælder er død).

Er en af disse betingelser opfyldt, kan soloforælderen helt eller delvist overdrage den ikke-øremærkede orlov fra den 11. uge efter fødslen til et nærtstående familiemedlem. Da det kun er orlov efter 11. uge efter fødslen, som kan overdrages efter reglerne, vil der være forskel på, hvor mange uger solomor eller solofar kan overdrage. 

En solomor vil kunne overdrage op til 36 ugers fravær med barselsdagpenge, dog ikke de 9 ugers øremærket orlov, hvis hun er lønmodtager. En solofar vil kunne overdrage op til 44 ugers orlov med barselsdagpenge med undtagelse af de 9 ugers øremærket orlov, hvis han er lønmodtager.

Muligheden for at overdrage uger med ret til barselsdagpenge til et nærtstående familiemedlem skal sikre, at en enlig forælder til et barn ikke behøver at være eneste omsorgsperson, da forælderens orlov med barselsdagpenge vil kunne deles med et nærtstående familiemedlem.

Betingelser for overdragelse af orlov

Det nærtstående familiemedlem skal opfylde de samme krav i barselsloven som en forælder. Det betyder, at det nærtstående familiemedlem skal opfylde beskæftigelseskravet for at få ret til fravær og barselsdagpenge samt overholde de fastsatte varslingsfrister for afholdelse af orlov i forhold til arbejdsgiver. Desuden skal den forælder, der ønsker at overdrage sin ret til fravær med barselsdagpenge, selv opfylde beskæftigelseskravet.

Den overdragede orlov skal som udgangspunkt afholdes inden 1 år efter barnets fødsel, dog med mulighed for udskydelse eller forlængelse. 

Varslingsfrist over for arbejdsgiver

En medarbejder, der ønsker at afholde overdraget fravær som nærtstående familiemedlem, skal varsle sin arbejdsgiver om det senest 8 uger, inden orloven ønskes afholdt, og samtidig underrette arbejdsgiveren om længden af orloven.

Overdragelse af orlov til sociale forældre

Sprogligt kan begrebet ”forældre” omfatte både et barns retlige forældre, dets genetiske forældre og dets sociale forældre. Faderskab, moderskab og medmoderskab i retlig forstand er udtryk for en retlig relation til barnet. En social forælder er derimod en person, som har en forældrelignende relation til et barn, uden retligt at være forælder til barnet, f.eks. en partner til et barns forælder. 

For forældre til børn født den 1. januar 2024 eller senere vil det være muligt at overdrage en del af orloven til en social forælder. 

I loven lægges der vægt på, at den personkreds, der omfattes af begrebet sociale forældre, er dem, som er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet. Formålet med orlov efter barselsloven er, at barnet og alle dets forældre får mulighed for at skabe en tidlig og reel tilknytning til barnet. 

Reglerne er primært målrettet lgbt+ familier, som kan defineres som familier med børn, hvor forældrene danner par med en af samme køn, og hvor der kan være flere, der har eller er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet. Dog er reglerne ikke begrænset til lgbt+ familier, og så længe en person falder ind under definitionen af en social forælder, kan forælderen overdrage orlov til vedkommende i henhold til reglerne. 

Afgrænsning af personkredsen er samtidig foretaget af hensyn til arbejdsgiveren, da arbejdsgivere med rette kan forvente, at rettigheder efter barselsloven udnyttes af personer, der er forældre til et barn, eller som har en forældrelignende relation til et barn.

Følgende personer anses som en social forælder:

  • En forælders ægtefælle eller samlever 
  • En kendt donor
  • En kendt donors ægtefælle eller samlever.

Udover en af de tre nævnte relationer skal vedkommende have en forældrelignende relation til banet, og må ikke være barnets forælder. En forælder skal forstås som en mor, far, medmor eller adoptant. 

Overdragelse af orlov

Med reglerne kan forældre overdrage deres ikke-øremærkede orlov med barselsdagpenge til sociale forældre på samme måde, som de vil kunne overdrage forældrene imellem. 

Sociale forældre vil blive omfattet af samme krav som forældre, der har fået overdraget orlov fra den anden forælder. Det vil derfor være en forudsætning, at en social forælder opfylder beskæftigelseskravet, for at kunne afholde den overdragede orlov med barselsdagpenge samt overholde de fastsatte varslingsfrister for afholdelse af orlov i forhold til arbejdsgiver. 

Reglerne betyder først og fremmest, at sociale forældre i lgbt+ familier vil blive ligestillet med retlige forældre, for så vidt angår muligheden for at få overdraget orlov fra en forælder. Det bemærkes, at sociale forældre alene vil få ret til orlov, hvis en retlig forælder ønsker at overdrage hele eller dele af sin overdragelige orlov.

Varslingsfrist over for arbejdsgiver

Både den forælder, der ønsker at overdrage en del af eller hele sin ikke-øremærkede orlov, og den sociale forælder, som orloven bliver overdraget til, skal underrette arbejdsgiver om det. Fristerne for at underrette er de samme for forælderen og den sociale forælder.

Kilde: Lovforslag nr. L 104, Folketinget 2021-22, Forslag til Lov om ændring af barselsloven (Indførelse af øremærket orlov, ligedeling af retten til barselsdagpenge og ret til overdragelse af barselsdagpenge til sociale forældre og nærtstående familiemedlemmer m.v.) (ft.dk)

Lise Søndergaard

Lise Søndergaard
Bogholderi & HR & Lønservice

Dir. tlf.: 73642928
E-mail: ls@lhn.dk

Rikke Nim Festersen

Rikke Nim Festersen
Administrationschef, HR & Kommunikation

Dir. tlf.: 73642902
Mob.: 24424490
E-mail: rnf@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!