Ejer- eller generationsskifte?

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Kom hele vejen rundt om dit ejerskifte. På SEGES nye kampagneside ”TÆM ELEFANTEN” kan du få inspiration til at overveje både de personlige og de økonomiske aspekter af et ejer- eller generationsskifte.

En undersøgelse sat i værk af SEGES fortæller, at inden for de næste 10 år har næsten 6.000 landmænd et akut behov for ejerskifte alene på grund af alder. Langt de fleste er landmænd med en nettoomsætning under 2 mio. kr.

I dag er knap 30 procent, eller 6.300, af alle aktive landmænd over 66 år gamle. Af dem er næsten 94 procent ejere af en mindre bedrift med en nettoomsætning under 2 mio. kr. Selv om disse landmænd aldersmæssigt er i pensionsalderen, er de endnu ikke gået på pension. Og de bliver ved med at være aktive op i en sen alder.

Hvorfor udebliver ejerskifterne?

Ejerskifteundersøgelsens tal afslører ikke årsagerne til, at mange landmænd på mindre bedrifter bliver ved med at være aktive langt op i alderen, men der er flere oplagte, mulige forklaringer på, hvorfor det forholder sig sådan.

Siden finanskrisen i 2008 har de mindre landbrug generelt været vanskelige at sælge, og for øjeblikket er det især de store, nødlidende ejendomme, som bliver handlet først. Som følge af finans- og gældskrisen har ejendomspriserne været presset i bund. Det har påvirket egenkapitalen på de mindre brug i negativ retning, og har for nogle landmænd gjort det endog meget vanskeligt at komme fra gården med en ordentlig opsparing til pensionisttilværelsen.

Det er heller ikke utænkeligt, at nogle af de landmænd, som nu har en nettoomsætning på under 2 mio. kr., tidligere hørte til i gruppen af landmænd med en nettoomsætning over 2 mio. kr.:

Måske har de ikke kunnet sælge landbrugsvirksomheden, inden de nåede pensionsalderen. De blev derfor boende på gården, men sørgede til gengæld for at forpagte jorden og sætte dyrene ud, mens tid var.

Andre igen har taget et bevidst valg om at blive boende på gården, fordi de ikke har ønsket at flytte fra deres livsværk.

Skal du sælge livsværket eller købe drømmeejendommen?

Et ejerskifte handler ikke kun om tal, bundlinje og skatteoptimering, men også om at finde ud af, hvem der skal drive livsværket videre. Er et eller flere af børnene interesserede, eller skal der ejerskiftes med en betroet medarbejder?

Spørgsmålene er mange, og det hele kan virke temmelig komplekst. Her er det vigtigt at huske på, at et ejerskifte skal tackles én bid ad gangen.

Kilde: SEGES

Kontakt LHN’s Jurist og Ejendomsrådgiver Kristian Nørr Olsen hvis du vil vide mere

Kom hele vejen rundt om dit ejerskifte. På SEGES’ nye inspirationsside kan du få inspiration til at overveje både de personlige og de økonomiske aspekter af et ejer- eller generationsskifte.

Er du klar til at sælge bedriften eller købe drømmeejendommen? Tag SEGES "Test dit ejerskifte" og få en afklaring af, hvad du mangler at overveje for at komme godt igennem dit ejerskifte.

Hvad med finansieringen?

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Realkredit- og banklån har hidtil været vejen frem, når der skulle ejerskiftes. Men kravet om egenfinansiering er steget i kølvandet på finans- og landbrugskrisen. Køber og sælger må derfor se sig om efter andre måder at finansiere ejerskiftet på.

I landbruget har sælger traditionelt ejerskiftet ved at sælge hele bedriften til én køber. Men siden gældskrisen satte ind i 2008, er det gradvist blevet vanskeligere for køber at finde tilstrækkelig finansiering til at overtage hele bedriften på én gang.

Som sælger eller køber kan du dog overveje andre muligheder end det traditionelle ejerskifte, når pensionen nærmer sig, eller drømmeejendommen er fundet. Løsninger som forpagtning, delsalg eller omdannelse til selskab kan bringe dig tættere på en finansiering af ejerskiftet. Men også sælgerpantebreve og crowdfunding kan overvejes.

Det svære i ejerskifteprocessen er banken og den kontrol, som det kræver at låne i dag og det at skulle forsvare sine valg overfor banken. Det er én af de største grunde til ikke at købe gård.

Sælgerpantebrev

Et sælgerpantebrev i en familiehandel kan indgå i sælgers virksomhedsordning, når blot pantebrevet er et erhvervsmæssigt lån. Det vil sige, at sælgerpantebrevet er indgået på markedsvilkår for afdrag og løbetid, at renten svarer til markedsrenten, og at sælgerpantebrevet er kursfastsat.

Crowdfunding

Er det en udfordring at rejse kapital til ejerskiftet (eller en ny forretningsidé) ad de mere traditionelle veje, kan crowdfunding måske være det svar, du er på jagt efter. Især hvis du har specialproduktion.

Case: En traditionel familiehandel

Jens Thomsen ønskede at medfinansiere en del af sønnens køb ved at udstede et sælgerpantebrev, men kravet om personlig kaution medførte, at handlen blev sat på standby.  

Familien kunne måske have undgået udsættelsen af generationsskiftet ved at inddrage Vækstfonden eller en ekstern investor til at styrke købers egenkapital.  

Skal en ekstern investor inddrages, kræver det, at investor tror på køber, og at køber kan arbejde sammen med investor. Køber skal også være villig til at dele provenuet. Alle sammen forhold, som kan vanskeliggøre indskud af ekstern investorkapital.  

Vækstfonden kan som finansieringspartner styrke købers ansvarlige kapital med op til 20 pct. af købesummen, under forudsætning af en godkendt kreditvurdering.  

Et kapitalindskud fra ekstern investor eller Vækstfonden kan bidrage til helt eller delvist at afskaffe kravet om sælgerkaution, ligesom indskuddet kan være med til at nedsætte eller helt overflødiggøre sælgerpantebrevet.  

Kilde: SEGES

Kontakt LHN’s Driftsøkonomi- og Skatterådgiver Poul Erik Hedegaard hvis du vil vide mere

Kom hele vejen rundt om dit ejerskifte. På SEGES’ nye inspirationsside kan du få inspiration til at overveje både de personlige og de økonomiske aspekter af et ejer- eller generationsskifte.

 


E-mail:

Poul Erik	Hedegaard

Poul Erik Hedegaard
Forretningschef

Dir. tlf.: 73642904
Mob.: 20347334
E-mail: peh@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!