Hold hænderne i lommen

Efter et historisk godt 2022 for både planteavlere og mælkeproducenter er investeringslysten og ikke mindst investeringsmuligheden stor i 2023. LHN’s driftsrådgivning maner dog til besindighed.

Nogle overordentlig gode driftsresultater kombineret med konverteringsgevinst på fastforrentede lån har i nogle tilfælde fået egenkapitalen og dermed soliditetsgraden til at hoppe flere ratings niveauer over i bankernes rating system. Kassekreditten er i nul eller måske endda i plus. Det er den virkelighed mange landmænd står overfor i starten af 2023.

-Det er meget positivt, og giver en økonomisk robusthed til at mere trængte tider, således LHN driftsrådgiver Thor Post Andersen. – Og selvom landmænd pr. definition ikke er jubeloptimister, og godt er klar over, at der kommer en recession på et tidspunkt, som også sætter sig på landbrugsprodukterne, er tiden måske inde til at minde om fordelen ved at holde hænderne lidt i lommen.

-Det kan sagtens være, at du på nuværende tidspunkt er et rigtigt solidt økonomisk robust sted på din bedrift, påpeger driftsrådgiveren og fortsætter - derfor overvejer du måske at investere i køb eller forpagtning af mere jord, men er det altid en god ide? Det afhænger af prisen, og forudsætningerne.

Thor Post Andersen opstiller et eksempel, hvor der laves en sammenligning på jordkøb for 2022 og 2023.

Primo 2022 købes 10 hektar 1-4 JB-jord med vanding. Prisen er 1.430 t.kr.  Landmanden kommer selv med 30 % og låner de resterende 70 % i et realkreditinstitut. Lånet lyder på 1.000 t.kr til 1 % i rente (gennemsnitlig variabel rente i 2022) og en bidragssats på 1 %.  De 10 hektar sås til med vårbyg.

I 2022 ser det rigtigt fornuftigt ud med et resultat på 51.710 kr. efter finansieringen.

De samme vilkår gør sig gældende for landmanden i 2023, hvor han igen køber 10 hektar af samme jordtype til 1.430 t.kr og låner 70 % i realkredit igen. Men denne gang til 3% i rente og med andre afregningspriser.

Med de forventede 2023 priser og renter er resultatet efter finansiering på -7.222 kr. på de 10 hektar.  Alt andet lige går det lige knap i nul. Afregningspriserne er faldet, stykomkostninger er steget, maskinstationsomkostningerne er steget, de finansielle omkostninger er steget og derfor er det også naturligt, at bundlinjen ikke ser godt ud.

-Derfor ville landmanden have større gavn at holde hænderne i lommen, og bruge en eventuel overskudslikviditet til at opretholde og bevare den økonomiske robusthed, der er opnået i 2022 mod kommende udsving i markedet og recession, konkluderer Thor Post Andersen. -Der er med garanti også tilfælde, hvor en investering giver menig, men kontakt nu din driftsrådgiver og få investeringer af væsentlig karakter gennemregnet. En second opinion fra din rådgiver kan vise sig at være rigtigt godt givet ud. 

Thor Post Andersen

Thor Post Andersen
Driftsrådgiver, Klima- og bæredygtighedsrådgiver

Dir. tlf.: 73642917
Mob.: 24787390
E-mail: tpa@lhn.dk

Artiklen er fra LHN Magasinet nr. 1, 2023

Læs hele magasinet nedenfor.

Få vores nyheder direkte i din indbakke!