Husk at du selv skal søge om folkepension

Udbetaling Danmark er pr. 1. september i år stoppet med at varsle kommende pensionister om ansøgning om folkepension. Du skal altså selv holde øje med, hvornår du har ret til folkepension. Overvej allerede nu at få lavet pensionstjek

Du har fem måneder, mere præcis den 10. i den femte måned efter du har opnået pensionsalderen, til at søge folkepension rettidig. Dette betyder, at en person, der fyldte 65 i september 2017, senest skal søge folkepension fem måneder efter, dvs. den 10. februar 2018 for at få pension rettidig. 

Pensionsalderen stiger de kommende år; pt er pensionsalderen 65 år for alle, der er født før 1954

Opsat pension

Der er også kommet ændringer i reglerne for opsat pension. Det nye er, at du kan vente med at søge opsat pension, indtil du træder ud af arbejdsmarkedet og går på pension.  Det er dog en fordel at søge opsat pension, når du når pensionsalderen, selvom du forbliver på arbejdsmarkedet. Det giver dig nemlig mulighed for at få udbetalt folkepension for evt. år, hvor du ikke opfylder beskæftigelseskravet på 750 timer om året. Et krav som er en forudsætning for at kunne få den opsatte pension.

Der er truffet aftale i folketinget om hurtigere udbetaling af den opsatte pension, hvilket vil gøre ordningen mere attraktiv for mange.

Forskudsopgørelsen - efterfølgende regulering på folkepension

Folkepensionen beregnes ud fra forskudsopgørelsen og reguleres senere efter årsopgørelsen. Der reguleres begge veje, dvs. du kan både få pension udbetalt og opkrævning på for meget udbetalt folkepension. Årsopgørelsen bliver efterfølgende også rettet med deraf følgende, enten restskat eller overskydende skat. Konklusionen på dette er, at du får den korrekte pension og den deraf følgende korrekte skat.

Det er vigtigt, at forskudsansætte så rigtigt som muligt. Ved krav om tilbagebetaling af pension er det også vigtigt, at du kontakter din skatterådgiver, fordi man skelner mellem resultat aktiv og passiv virksomhed og et krav om tilbagebetaling kan derfor være forkert. 

Pensionstjek

Inden du når folkepensionsalderen og inden du træffer aftale mht. udbetaling af dine pensionsordninger, bør du overveje at få lavet et pensionstjek.

Med pensionstjekket kan man fx undersøge, om det kunne være en fordel at søge om opsat pension. Dette er især relevant, hvis du fortsætter med at arbejde. Derudover kan salg af virksomhed efter du er gået på pension give anledning til undersøge fordelen ved opsætte pensionen i salgsåret; dette kræver planlægning og dialog med din skatterådgiver.

Planlægning og optimal udbetaling af pensionsordninger kan give god gevinst og dette kan pensionstjekket give en analyse på. LHN Skat og Erhverv giver uvildig rådgivning om emnet. 

Læs mere om pensionstjek HER

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Hugo Schmidt

Hugo Schmidt
Reg. revisor LD, Skatterådgiver

Dir. tlf.: 73642913
Mob.: 22976361
E-mail: hs@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!