Husk at heste skal have hestepas

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Deadline for udstedelse af hestepas er 12 måneder fra hestens fødselsdato. Der skal dog være ansøgt om pas senest 10 måneder efter hestens fødselsdato.

Hvis passet ikke er udstedt rettidigt, vil det blive mærket som duplikat- eller erstatningspas, og hesten vil blive udelukket fra slagtning til konsum.

Det er ikke længere muligt blot at sætte en chiplabel i passet, hvis hesten chipmærkes. Enten skal siden med labelen lamineres af pasudstedende organisation, eller chipnummeret skal være printet i passet.

Husk, at passet skal være ved hesten, så det altid kan forevises ved kontrol, eller hvis hesten skal behandles af dyrlægen. Passet skal også altid følge hesten ved transport.

Se mere på www.landbrugsinfo.dk/heste

 

Vinterfodring af heste

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Efteråret har været mildt, men snart kommer den første nat med frost. Det betyder, at græsset sikkert vil gå i stå, og hestene skal over på vinterfoder. Det græs, som de har haft mulighed for at æde, skal udskiftes med andet grovfoder. Det er vigtigt, at overgangen fra græs til konserveret foder sker langsomt og helst over 2-3 uger. Hvis overgangen sker for hurtigt, kan mikroorganismerne i hestens tyktarm og blindtarm ikke nå at omstille sig. Så er der risiko for, at hesten får kolik – eller andet bøvl med fordøjelsen.

Hesten vil helst æde hele dagen, hvis der er mulighed for det. Det skyldes ikke, at hesten er specielt forædt, men at den har en lille mavesæk og derfor ikke kan optage meget foder på én gang. Heste er specielt udviklet til at omsætte tungt fordøjelige fodermidler. Hvis hesten selv kunne vælge frit, ville den mest æde tørt og tungt fordøjeligt græs. Det valg har hesten ikke i stalden. Derfor er den afhængig af, at vi tildeler den meget tungt fordøjeligt foder, som den kan æde det meste af døgnet, og kun lidt let fordøjeligt foder som f.eks. havre, byg og majs.

For at sikre at hesten ikke får for meget eller for lidt protein, bør du få udtaget en foderanalyse af især grovfoderet. Når du er i gang, bør du også få udtaget en mineralanalyse, så du kan sikre, at også mineralsiden kan afbalanceres. En foderanalyse koster ca. 500 kr., og en mineralanalyse koster ca. det samme. Dit lokale kvægbrugskontor kan være behjælpelig med at få analysen udtaget og indsendt.

Kilde: FlexNyt uge 46

 

Få vores nyheder direkte i din indbakke!