Kørsel i gulpladebiler

SKAT har fokus på, om brugen af bilerne harmonerer med registreringen, men reglerne for at køre privat i en gulpladebil er ikke enkle og overskuelige.

Du bør derfor kende svarene på spørgsmål som: Hvem skal bevise hvad? Hvornår er en bil specialindrettet? Og hvilke konsekvenser har det, hvis jeg bruger bilen privat?

Hvem skal bevise hvad?
For en række år siden blev bevisbyrdereglerne ændret for kørsel i biler på gule plader, hvor ejeren ikke har betalt privatbenyttelsesafgift. Der blev indført en såkaldt formodningsregel, som betyder, at SKAT skal bevise, at ejeren af en gulpladebil kører privat i bilen. Formodningen er, at bilen alene anvendes til erhvervsmæssig kørsel, når der ikke er betalt privatbenyttelsesafgift på bilen. Det betyder, at SKAT eller politiet skal stoppe bilen på et tidspunkt, hvor ejeren kører privat i bilen, for at ejeren kan beskattes af den private benyttelse.

Men tilbage står spørgsmålet: Hvornår er der så tale om privat kørsel?

Ikke specialindrettede køretøjer
Udviklingen i domstolenes praksis viser, at der ikke skal ret meget til, før SKAT har løftet bevisbyrden for, at en ikke specialindrettet bil er benyttet til privat kørsel.

Det fremgår blandt andet af en dom fra Østre Landsret fra 30. maj 2013. I den sag blev en skatteyder anset for at have kørt privat i en gulpladebil, som ikke var specialindrettet, fordi der lå en pakke bleer, nogle morgenmadsprodukter og en flaske flydende vaskemiddel på forsædet af bilen.

Specialindrettede køretøjer
Der er mange forhold, der spiller ind, når SKAT skal afgøre, om en bil er specialindrettet. Bilen skal være indrettet på en sådan måde, at den ikke er et alternativ til privat kørsel. Der skal være et erhvervsmæssigt behov for, at køretøjet er indrettet på den specielle måde, og det specialindrettede køretøj skal være nødvendigt, for at brugeren kan udføre sit arbejde. Når bilen er specialindrettet, kan der f.eks. køres mellem hjem og arbejde i bilen, uden at der sker beskatning af fri bil.

Kilde: FlexNyt uge 48

Læs mere HER

Bliv ringet op

Få en uforpligtende snak med en af vores rådgivere.

Christian Festersen

Christian Festersen
Skatterådgiver

Dir. tlf.: 73642914
Mob.: 24277544
E-mail: cf@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!