Minivådområder - hvad er det?

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Hvis du har egnede områder til etablering af et minivådområde, så kan du forvente et opkald fra en oplandskonsulent i løbet af efteråret.

Samtidig med Landbrugspakken blev vedtaget, blev det også bestemt at der ikke måtte komme en merudledning af kvælstof. For at fange den øgede N-belastning er der kommet nogle kollektive virkemidler i form af åbne minivådområder, minivådområder med filtermatrice, vådområdeprojekter og skovrejsning. For at nå reduktionsmålene vil der skulle etableres 1000-2000 minivådområder, ca. 5000 ha skov og 13000 ha vådområder.

Tiltagende betales af EU og staten og er baseret på frivillighed. Samtidig ligger det også i kortene, at hvis reduktionsmålene ikke nås, vil der komme anden regulering, der kan nedbringe N-udledningen.

Seges har fået projektmidler til at oprette et hold Oplandskonsulenter fordelt over hele landet. De skal hjælpe landmænd med rådgivning og vejledning i forhold til de kollektive virkemidler. Denne rådgivning er gratis.

Det er i den forbindelse værd at nævne, at Oplandskonsulentens arbejde betales af Seges og er derfor uafhængig af rådgivningsfirmaer.

Oplandskonsulenternes opgave er primært at være med til at udbrede antallet af minivådområder. Det kan ske ved at vi gennem screening af kortmateriale finder områder der ser ud til at være egnede til at anlægge et minivådområde i, og ud fra det retter vi henvendelse til landmændene.

Vi vil også gerne have henvendelser fra interesserede landmænd, der ønsker at høre om mulighederne på sin ejendom.

Minivådområder er ”rensningsanlæg/filtre” hvor drænvandet fra et givent opland ledes gennem. På turen gennem minivådområdet sker der en fjernelse af N og P. effekten ligger på henholdsvis 25% og 50%.

Kort med udpegninger (lag med minivådområder – effekter over 300, skal vælges)

Oplandskonsulenter Team Sønderjylland

For mere info vedr. kollektive virkemidler, minivådområder og oplandskonsulenter se hjemmeside med oplandskonsulenter læs mere HER

Hent artikel som pdf HER

 

 

Louise H. Riemann

Louise H. Riemann
Miljø- og Naturrådgiver, Udtagningskonsulent

Dir. tlf.: 73642915
Mob.: 24776728
E-mail: lhr@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!