Ny rapport: Halvdelen af landbrugsjorden forsvinder

Det vil have enorme konsekvenser for landbruget og den danske fødevareklynge, hvis målene i de såkaldte vandområdeplaner skal nås frem mod 2027.

Halvdelen af landbrugsjorden skal tages ud af drift og mere jord skal udlægges til fx vådområder, hvis målene i de såkaldte vandområdeplaner, der skal fremme vandkvaliteten frem mod 2027, skal realiseres.

Det fremgår af en helt ny rapport fra Københavns Universitets Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi.

Dermed er det slået fast, at det vil have enorme konsekvenser for landbruget og den danske fødevareklynge, hvis målene i vandområdeplanerne skal nås.

- Vi har nu sort på hvidt, at det vil være ødelæggende for landbruget og følgeindustrierne, hvis de målsætninger, som vi i Landbrug & Fødevarer hele tiden har sagt er urealistiske og ikke mindst unødvendige i forhold til at vi har god vandkvalitet, føres ud i livet. Det forventer jeg, at politikerne agerer på, siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

- Vi har i årevis peget på, at det faglige grundlag for vandområdeplanerne er fuld af fejl og mangler. Det viser KU’s analyse nu konsekvenserne af. Det vil være ødelæggende for dansk fødevareproduktion og følgeindustrierne at kræve så store reduktioner oven i de meget store reduktioner, vi har gennemført i forvejen, siger Lars Hvidtfeldt.

Rapporten omhandler et område ved Norsminde Fjord syd for Aarhus. Her skal halvdelen af landbrugsproduktionen i et område opgives, og det vil være ganske typisk i store områder af Danmark.

- At tage så store mængder landbrugsjord ud af drift vil medføre et kolossalt tab. Rapporten estimerer tabet til 2.900 kr. pr. hektar om året. Det er dog kun det rene driftstab. Indregner man værditabet bliver tabet markant meget større, siger Lars Hvidtfeldt, der håber, rapporten kan blive et wake up call til politikerne.

- Det må nu stå lysende klart, at der er behov for at sætte realistiske miljømål. Politikerne må træde i karakter, så der kan skabes ro og realisme på området. At arbejde med så urealistiske målsætninger skabt på et forkert fagligt grundlag er på enhver måde skadeligt for erhvervet, siger Lars Hvidtfeldt.

Få vores nyheder direkte i din indbakke!