Ny vejledning om gødsknings- og harmoniregler for planperioden 2020/2021

Publiceret 7. september 2020

I vejledningen for planperioden 2020/2021 kan du blandt andet læse om regler og praksis vedrørende gødningsregnskabet, gødningsplanlægningen, m.v. Læs om de vigtigste ændringer.

Væsentlige ændringer i  forhold til vejledningen for planperioden 2019/2020:

I vejledning er kapitlerne bygget op omkring gødningstyperne. Herudover er krav og regler, der knytter sig til efterafgrøder mm. flyttet til separate vejledninger.

Kriterierne for medlemskab af Register for Gødningsregnskab er ændret, blandt andet vil det ikke længere være din virksomheds omsætning, der afgør, om du skal være tilmeldt Register for Gødningsregnskab, men det areal med afgrøder som din virksomhed råder over.

Du har mulighed for at dokumentere dit jordbundstypenummer som anden jordbundstype på baggrund af teksturmålinger. Som noget nyt stiller vi krav til, hvor teksturprøverne skal analyseres. Dette skal ske på et laboratorium, der som minimum skal have et kvalitetsstyringssytem i overensstemmelse med standarden EN ISO/IEC 17025 eller andre tilsvarende internationalt accepterede standarder.

Der er tilføjet en ny kategori til produkter af anden organisk gødning, som hedder forædlede organiske gødninger med en udnyttelsesprocent på 90 %. Desuden er der tilført blodmel til kategorien med kød- og benmel, børstemel og fiskemel/fiskeaffald.

Som noget nyt er der beskrevet, hvordan prøveudtagning af afgasset biomasse skal foretages, så det sikres at prøverne er repræsentative.

Der vil fra planperioden 2020/2021 være øgede udnyttelseskrav på husdyrgødning. Samtidig er der oprettet nye kategorier og enkelte af kategorierne er blevet justeret.

Som vanligt er tabellerne sidst i vejledningen opdateret med nye kvælstof- og fosfornormer for afgrøder og husdyrgødning. Som noget nyt vil normerne for afgrøder som udgangspunkt gælde de næste tre år.

Der er indført en særskilt norm for jordbundstypekategorien JB11 (humusjorde), hvor kvælstofnormen for afgrøder og græs i omdrift nedsættes med 50 kg/N pr. ha. Du skal være opmærksom på, at den særskilte jordbundstype ikke gælder for alle typer af afgrøder.

Hvis dit areal med skov har en fosfornorm, kan du i dit gødningsregnskab fratrække 15 kg P pr. ha pr. planperiode. Du kan opspare fradraget, så du kan udbringe op til 90 kg fosfor fra bioaske pr. ha skov i samme planperiode.

Læs mere HER

Få vores nyheder direkte i din indbakke!