Nyt i forhold til tørke og efterafgrøder: Hvad kan du gøre nu?

Regeringen har besluttet at udskyde fristen for såning af efterafgrøder i år med 14 dage. Derudover har regeringen besluttet at give øget mulighed for at tage slæt af efterafgrøderne.

Nyt for pligtige efterafgrøder, husdyrefterafgrøder, målrettede efterafgrøder og MFO-efterafgrøder:

  • Fristen for såning af efterafgrøder udskydes i år til 3. september. Datoen for tidligste destruktion af efterafgrøderne udskydes tilsvarende til 3. november. Fristudskydelsen gælder både for efterafgrøder, der normalt har frist 20. august, og for efterafgrøder, der ellers skulle have været etableret senest 1. august.
  • Hvis der kommer tilstrækkelig vækst i efterafgrøderne, kan du tage slæt af dem, på betingelse af at du kan sikre, at efterafgrøden fortsat er i vækst, efter du har taget slæt. Reglerne ændres, så dette i år også gælder for dine MFO-efterafgrøder.

Læs mere om de enkelte ændringer herunder.

Netop i år er der en stor kvælstofpulje i jorden, fordi høstudbyttet og dermed optagelsen af kvælstof i afgrøderne har været mindre end normalt. Det er derfor vigtigt at få etableret efterafgrøder, så kvælstoffet ikke bliver udvasket i løbet af vinteren.

Hvilke nye frister gælder for efterafgrøderne i år?

Du kan vente med at så dine efterafgrøder. Fristen for såning flyttes generelt til 3. september. Fristudskydelsen gælder både for efterafgrøder, der normalt har frist 20. august, og for efterafgrøder der ellers skulle have været etableret senest 1. august.

I skemaet herunder fremgår det, hvordan ændringerne vil have betydning i forhold til pligtige efterafgrøder, husdyrefterafgrøder, målrettede efterafgrøder og MFO-efterafgrøder/græsudlæg.

 

 

MFO-græsudlæg

MFO-efterafgrøder (blandinger)

Pligtige efterafgrøder og husdyrefterafgrøder

Frivillige og obligatoriske målrettede efterafgrøder

Frist for etablering

31. maj/30 juni

3.september

(alle arter)

3. september

(alle arter)

3.september

(alle arter)

Dato for tidligste destruktion

3. november

3. november

3. november

3. november

Dato for tidligste destruktion af udlæg i majs

8 uger efter høst af majs

 -

1. marts 2019

1. marts

 

Fristen for indberetning af pligtige efterafgrøder, husdyrefterafgrøder og målrettede efterafgrøder i Tast selv-service er samtidig udskudt til 10. september.

Hvad kan jeg gøre, hvis mit græsudlæg er visnet væk?

Hvis du har sået græsudlæg i foråret eller forsommeren, men du kan se, at det er visnet væk, kan du i stedet etablere en efterafgrøde som erstatning. Det må du gøre frem til 3. september (gælder for alle arter). Husk, at hvis du etablerer en MFO-efterafgrøde, skal du så en blanding.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg vil forbedre foderværdien af et eksisterende græsudlæg eller en efterafgrøde?

Du kan udbedre dit græsudlæg ved at iså yderligere græs eller iså rug. Muligheden for at iså yderligere græs eller rug gælder uanset, om græsudlægget skal anvendes som pligtig efterafgrøde, husdyrefterafgrøde, målrettet efterafgrøde eller som MFO.

Du skal dog huske, at på marker med pligtige efterafgrøder, husdyrefterafgrøder og målrettede efterafgrøder, skal der etableres en forårssået afgrøde i samme planperiode. Men der er ikke noget til hinder for, at du tager slæt på rugen om foråret, inden der etableres en vårsæd.

Husk, at MFO-efterafgrøder altid skal være en blanding. Hvis du udsår rug som efterafgrøde for at sikre foderværdi af efterafgrøden, skal du altså udså rug i en blanding med en anden afgrøde for at få den godkendt som MFO.

Må jeg tage slæt på efterafgrøderne og bruge det til foder?

Ja, du må gerne tage slæt på dine efterafgrøder. Det gælder i år alle typer af efterafgrøder – som noget nyt i år også MFO-efterafgrødeblandinger. Plantedækket må dog ikke tage skade. Det betyder, at der fortsat skal være mulighed for genvækst af efterafgrøden, efter du har taget slæt. Hvis der ikke sker genvækst af den afslåede efterafgrøde, vil arealet ikke blive godkendt ved kontrol. Der er fx en reel risiko for at ødelægge efterafgrøden, hvis du tager slæt af korsblomstrede arter som olieræddike og gul sennep. Grunden til, at plantedækket ikke må tage skade er, at efterafgrøden skal bidrage til kvælstofopsamling i hele perioden frem til destruktionsdatoen.

Kilde:Landbrugsstyrelsen


E-mail:

Få vores nyheder direkte i din indbakke!