Præcisionslandbrug er et stort skridt på vejen til grøn omstilling

LHN planteavlsrådgiver Kristian Petersen er overbevist om at præcisionslandbrug er vejen frem til en mere optimal markdrift, hvor handling, økonomi og dokumentation slås sammen til én arbejdsgang.

Publiceret 3. januar 2024

-Kravet om en grøn omstilling af vores erhverv, betyder, at vi ikke kommer udenom en øget digitalisering af vores markbrug. Og det er også godt sådan, indleder planteavlsrådgiver Kristian Petersen. -Digitalisering fører rigtigt mange fordele med sig. Også i forhold til bundlinjen på den enkelte bedrift. Brugen af satellitbilleder, droner, GPS og andet teknisk udstyr og digitale systemer og platforme som fx Cropmanager, når der skal sås, gødskes, sprøjtes og høstes giver et højere udbytte samtidig med, at der spares på brændstof, gødning, pesticider og den tid, du og dine ansatte skal bruge i marken.

De besparelser, man kan opnå ved præcisionslandbrug, er selvfølgelig ikke ens for forskellige afgrøder, men fortjenesten stiger helt klart, når marken er tilsået med en højværdiafgrøde.

Grundprincipper                                                                                                                                                                             De grundlæggende principper i præcisionslandbruget er for det første en præcis timing i forbindelse med vækstsæson, temperatur, planternes aktuelle behov mv. For det andet en geografisk præcision i forhold til at undgå overlap ved jordbehandling, fordeling af gødning afhængig af behov, pesticider kun, hvor der er behov. Og sidst med ikke mindst en præcis dosering for såsæd, gødning, pesticider i rette og beregnede doser.

Præcisionslandbrug kan anvendes som alternativ til pligtige efterafgrøder, husdyrefterafgrøder, frivillige målrettede efterafgrøder og obligatoriske målrettede efterafgrøder. Præcisionslandbrug skal være udført på landmandens marker i planperioden 2022/2023, for at det kan opfylde kravet til planperioden 2023/2024.

Sæt i gang

-En af de store fordele ved præcisionsjordbrug er, at du opnår en mere ensartet afgrøde og kan målrette din gødskning og planteværnsindsats lige præcis der, hvor det giver fagligt og økonomisk mest mening. Det kan være med til at minimere lejesæd og dermed give en nemmere høst, siger planteavlsrådgiveren.

-Præcisionslandbrug er helt sikkert vejen frem og det er bare med at komme i gang. Mange er allerede godt på vej med GPS-teknologi. Mange har også allerede meget andet af teknikken på bedriften. Start med at tage en snak med din planteavlsrådgiver og så tag den videre derfra, slutter Kristian Petersen.

Hvad er CropManager?

CropManager er en webplatform,som gør præcisionslandbrug lettere, og som samtidig fokuserer på miljø, jordressourcer og økonomi hos professionelle landmænd.

CropManager samler dine markstyringsredskaber ét sted. Du får overblik og et rigtigt godt grundlag for at træffe de rigtige beslutninger i marken. Cropmanager indeholder følgende redskaber:

Markplan - her får du bl.a.  overblik over dine marker, dine planlagte og udførte opgaver, og din dyrkningshistorik.

Markanalyse - du får fx adgang til 'Biomasse-benchmark' , så du kan se, hvordan biomassen på marken har udviklet sig gennem vækstsæsonen.

Tildelingslag - dit værktøj til positionsbestemt tildeling. På baggrund af markanalyser kan CropManager generere graduerede tildelingslag til dine maskiner, så du får mest ud af din gødskning eller såning.

Prognoser - varslingspakken hjælper dig til at handle i tide, hvad angår bekæmpelse af sygdomme, vækstregulering og høst.

Hotspots - du får et værktøj til at markere vigtige områder i marken, du skal tage handling på – fx i forhold til skadedyr, sten eller dræn. 

Udbyttebenchmark – se hvordan dine marker og resultater klarer sig indbyrdes eller sammenlignet med andre marker i Danmark.

Du kan prøve Cropmanager gratis frem til 31. marts 2024. Se meget mere på www.cropmanager.dk

Artiklen er fra LHN Magasinet nr. 2, 2023. Læs sidste nye udgave og ældre udgaver af LHN Magasinet her 

Kristian Petersen

Kristian Petersen
Planteavlsrådgiver

Dir. tlf.: 73642920
Mob.: 23372437
E-mail: krp@lhn.dk

Vær med når LHN Planteavl fredag den 9. februar 2024 kl. 10.00 til 12.00 inviterer til en lærerig formiddag om CropManager og Farmtracking. Bliv klogere på to digitale redskaber til optimal styring af din markdrift.

Se mere her og tilmeld dig senest 7. februar på tlf. 7364 3000 eller lhn@lhn.dk 

Få vores nyheder direkte i din indbakke!