Skat er ikke bare skat

Hugo Schmidt

Skattelovgivningen influerer på de muligheder, der ligger i sociallovgivningen.

Samspillet mellem skat og det sociale område er langt større, end mange antager.

Det understreger Hugo Schmidt, LHN’s nye tovholder på socialjura-området. Er de to områder ikke sammentænkt kan det have indflydelse på alt – lige fra mulighed for efterskoleophold til pensionens størrelse.

I sin kerne er socialjura det faglige grundlag for samspillet mellem offentlige ydelser og skat, forklarer han. Det betyder, at alle borgere en eller flere gange i deres tilværelse er i berøring med området. Netop derfor er det vigtigt at få optimeret sammenhængen mellem de to ting, fordi det har konsekvenser for størrelsen af den udbetaling, borgeren kan forvente.

-Men, pointerer Hugo Schmidt, -især for familier med børn er der muligheder, som alle måske ikke tænker over. De skattemæssige forhold kan betyde, om man som forældre kan få en friplads i daginstitutionen, tilskud til et efterskoleophold, der ofte er en stor økonomisk belastning for en familie, og som nævnt SU, mens den unge læser.

Penge til pensionistlivet

Også i den anden ende af tilværelsen – som pensionist – har socialjuraen betydning for det økonomiske råderum. På den baggrund finder Hugo Schmidt det vigtigt med jævne mellemrum at tjekke, om ens pensionsopsparing er sat rigtigt sammen.

-De fleste vil formentlig gerne have penge nok til at nyde livet som pensionist, siger han, - og mulighederne, både for opsparingen og den løbende udbetaling man får som 65+, er mange.

Hugo Schmidt peger bl.a. på livrente, der er en fast ydelse, man får til sin dødsdag. Ratepensionen er en anden mulighed, men udbetalingen strækker sig her over min. 10 år og max 20 år. Dog skal udbetalingen være færdig senest 20 år efter, man er gået på pension. Alderspension – den tidligere kapitalpension – udbetales som et engangsbeløb, når man går på pension. Endelig er der evt. frie midler fra salg af ejendommen eller virksomheden

-Derfor er det en god ide lige før man går på pension, at få set på sammenhængen mellem de fire midler og pensionsordningen, siger han. – Hensigten er, at få pengene til at række længst muligt, og der er forskellige regler for de forskellige pensionstyper.

Lidt en jungle

Ikke bare pensionsreglerne kan være lidt af en jungle at finde rundt i, medgiver Hugo Schmidt. Det gælder også de mange andre tilskudsordninger, som samfundet er baseret på.

-Alle har en række rettigheder, som ligger i den gældende lovgivning, siger han. –Vi hjælper gerne med at skabe det overblik, du har brug for i din konkrete situation – uanset om det drejer sig om at søge ydelser ved kommunen, a-kassen eller forsikringsselskab.

Artiklen har været bragt i LHN magasinet nr. 1/17

Læs LHN Magasinet her

Hugo Schmidt

Hugo Schmidt
Reg. revisor LD, Skatterådgiver

Dir. tlf.: 73642913
Mob.: 22976361
E-mail: hs@lhn.dk

Kender du dine rettigheder?

  • Dagpenge i forbindelse med sygdom, barsel og arbejdsløshed
  • Efterløn og skattefri præmie
  • Folkepension, delpension, førtidspension
  • Fleksjob og personlig assistance

Rådgivningsområder indenfor socialjura

  • Sociale pensioner
  • Ansættelse, ledighed og tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet
  • Ydelser til børnefamilier
  • Tilskud og arbejdsredskaber til personer med nedsat arbejdsevne
  • Erstatninger ved personskade
  • Genrationsskifte og arveret
  • Familierådgivning
  • Sociale ydelser til danskere i udlandet og udlændinge i Danmark
Få vores nyheder direkte i din indbakke!