Slå markedet over tid

De frie markedskræfter skaber store prisbølger på verdensmarkederne. Som landmand kan du ikke selv påvirke råvarepriserne. Men med timing og strategi kan du styre igennem de store prisudsving på råvarer.

Publiceret 24. april 2023

2022 har været et historisk år i rigtig mange henseender for dansk landbrug.  Hvis vi skal starte med det positive, har der sjældent, hvis nogensinde, været en så god høst til en så god afregningspris på dansk jord. Der er slået rekord. Og i månedsvis har vi hos LHN ikke en eneste gang hørt vores mælkeproducenter klage over afregningsprisen på mælken som ligeledes har været historisk god, således driftsrådgiver Thor Post Andersen, LHN.

Samtidigt med den stigende omsætning har vi også set stigende omkostninger i takt med den stigende inflation og krigen i Østeuropa. I første omgang har det i høj grad påvirket energipriserne på både diesel og el, gødningspriserne er eksploderet, og renten har særligt efter sommerferie 2022 været stigende. Det samme kan siges om priserne på kraftfoder.

-Heldigvis har en stor del af LHN’s fuldtidslandmænd låst enten deres elpriser, kraftfoderpriser eller gødning, men kun et år i forvejen. Derfor rammer de aktuelle markedspriser først som en kold klud i 2023, hvor man ikke har fordel af en fastprisaftale mere.  Priserne på korn er allerede dalet ned på et niveau, som vi så før krigen, mælkeprisen er også på en deroute, og spørgsmålet er nok i højere grad hvornår mælkeprisen falder, end om det falder, påpeger Thor Post Andersen.

Det er altså vigtigt at du som landmand har fokus på at handle på de rigtige tidspunkter. Og her kan Agromarkets være den rigtige medspiller ifølge LHN driftsrådgiveren. – Agromarkets opdaterer dig på råvarer, konjunkturer og finans og yder rådgivning om køb og salg af varer til din bedrift. Og det gør de med et hold af specialister, som udelukkende bruger deres arbejdstid på at følge med i markedsudvikling, priserne og økonomien og som intet har at vinde ved at råbe ”lås prisen, køb nu, eller omlæg!” på et givent tidspunkt, og den uvildighed er vigtig for dig som landmand, slutter Thor Post Andersen.   

AgroMarket a/s er siden 2004 baseret på et unikt samarbejde, dygtige analytikere, der arbejder tæt sammen med landbruget for at give uvildig rådgivning om råvare- og finansforhold. I 2017 blev AgroMarkets omdannet til et aktieselskab og LHN er sammen med 15 andre DLBR-huse en del af ejerkredsen.

Man kan tegne et Agromarkets abonnement på Bronze, Sølv eller Guld niveau. Se mere på www.agromarkets.dk og kontakt LHN og hør nærmere.

Thor Post Andersen

Thor Post Andersen
Driftsrådgiver, Klima- og bæredygtighedsrådgiver

Dir. tlf.: 73642917
Mob.: 24787390
E-mail: tpa@lhn.dk

LHN afholder to gange årligt Agromarkets HandelsInfo-møder om den generelle markedsudvikling.     

Næste HandelsInfo afholdes mandag den 22. maj 2023 kl. 9.30 til 12.00 i LHN-huset, industriparken 1, Tinglev. 

Se programmet her og tilmeld dig på tlf. 7364 3000 eller lhn@lhn.dk senest 16. maj

 

Få vores nyheder direkte i din indbakke!