Tænk på din skat inden nytår

Har du almindeligt kalenderårsregnskab, er der en række forhold, du som landmand mv. skal være opmærksom på, før 2023 er forbi.

Publiceret 13. december 2023

Fra landbrugsinfo.dk 

Flere skatteregler har ”skæringsdag” ved årsskiftet

1. Indbetaling af restskat 

Hvis du har betalt for lidt i skat/AM-bidrag i 2023, kan du lave en frivillig betaling af den forventede restskat på følgende måder:

  • Betal senest den 30. december 2023 det beløb, du har betalt for lidt i skat og undgå helt at betale renter.
  • Betal senest 1. juli 2024 og betal en dag-til-dag-rente på 1,7%* p.a. af restskatten fra 1. januar til den dag, du betaler.
  • Hvis du venter med at betale til efter 1. juli 2023, vil Skattestyrelsen opkræve restskatten plus rente- og procenttillæg på 3,7%**.

Rentetilskrivningen og procenttillægget er ikke fradragsberettiget.

*)**) Dag-til-dag-renten og rente- og procenttillægget er 2022-værdier. 2023-værdierne er endnu ikke offentliggjorte, men de opdateres så snart det er muligt. Der er en forventning til, at begge procentsatser opjusteres, da det generelle renteniveau i 2023 er steget i forhold til 2022. Det anbefales i den forbindelse, at du sammen med din rådgiver undersøger, hvorvidt det fortsat er hensigtsmæssigt at betale restskatten og undgå restskattetillægget. 

Restskat (for 2023) til og med 22.300 kr. inkl. tillæg (3,7 %**), hvilket svarer til 23.125 kr., bliver automatisk indregnet i din forskudsopgørelse for 2023. Restskat over 22.300 kr. opkræves i rater for henholdsvis august, september og oktober måned 2023. 

Som alternativ til den manuelle indbetaling kan du også overveje at ændre din forskudsopgørelse for december, så du betaler en større del i skat af din lønindkomst. 

Hvis du benytter virksomhedsordningen, og det er der, du har pengene, kan det være en fordel at vente med at betale din restskat til starten januar 2024, hvis du i løbet af 2023 har hævet store beløb til privat. Kontakt din skattekonsulent, som kan anbefale dig det bedste tidspunkt for indbetaling af restskatten.

2. Tilbagebetaling af forskudsskat

Har du betalt for meget i forskudsskat i løbet af 2023, kan du inden 31. december 2023 søge om at få beløbet tilbagebetalt. Du får ikke renter af beløbet, hvis du søger om at få det udbetalt inden årsskiftet. Du får dog formentlig heller ikke renter af beløbet, hvis du venter med at få den overskydende skat automatisk retur i foråret 2024. Renten for procentgodtgørelse på overskydende skat for indkomståret 2023 udgør 0 procent. 

Men mangler du likviditet, kan det være en fordel at søge om udbetaling af skatten fremfor at hæve på kassekreditten.

3. Indbetaling på pensionsordninger 

Her er de vigtigste regler for, hvor meget du kan indbetale/få fradrag for, for 2023:

  • Aldersopsparing:
    • Hvis du har mere end syv år til folkepensionsalderen, kan du maksimalt indbetale op til 8.800 kr.
    • Fra og med det indkomstår, hvor du har syv år eller mindre til folkepensionsalderen, kan du maksimalt indbetale op til 56.100 kr.
      • Der er ikke fradrag for disse indbetalinger. Omvendt er udbetalingerne skattefri.
  • Ratepension og ophørende alderspension: Maksimalt fradrag 60.900 kr. 
  • Livsvarige livrenter (arbejdsgiveradministrerede ordninger): Fuld fradragsret.
  • Livsvarige livrenter (private ordninger): Maksimalt fradrag 56.100 kr., men dog fuldt fradrag hvis man aftaler et større beløb for en periode på mindst 10 år. Store engangsindskud fordeles over 10 år, men hvis 1/10 af indskuddet er mindre end 56.100 kr., kan der dog altid fratrækkes 56.100 kr.

    Du kan dog som selvstændigt erhvervsdrivende alternativt få fradrag for indskud på op til 30 procent af overskuddet til en pensionsordning oprettet som livsvarig livrente. Har du haft et godt år, vil du dermed kunne få fradrag for et større beløb end 56.100 kroner. Få evt. din skattekonsulent til at give dig et estimat over, hvad du kan indbetale på 30 procent-ordningen. 

Vær opmærksom på, hvornår din bank har sidste frist for indbetaling på pensionsordninger i år, samt de skattemæssige konsekvenser, hvis indbetalingen sker med midler i virksomhedsordningen.

4. Befordringsfradrag

Under samme forudsætning om, at du har arbejde ved siden af dit erhverv, bør du være særligt opmærksom på dit befordringsfradrag for 2023. Skattemæssigt er der fradrag for befordring til og fra arbejde. Jo længere man har til arbejde, jo større er fradraget. 

Har du haft væsentligt færre arbejdsdage på dit normale arbejdssted i 2023, vil det have stor betydning for dit fradrag og dermed din skat. Det kan dermed medføre, at du har betalt for lidt i skat. Fradraget vil derudover ikke som for tidligere år være fortrykt på oplysningsskemaet. Du skal således selv beregne det til foråret. Det kan du læse mere i Befordringsfradrag vil nu ikke længere være fortrykt på oplysningsskemaet

5. Tjek forskudsopgørelsen for 2024

Kontroller, at indkomsterne og fradragene på din forskudsopgørelse er rigtige. Havde du underskud i 2022 og 2023, men forventer du et overskud i 2024, skal din forskudsopgørelse rettes. Det samme gælder, hvis du regner med at tjene mindre i landbruget i 2024 end tidligere. B-skatteraterne fastsættes ud fra de indkomster, du tidligere har haft. Derfor er det vigtigt at kontrollere forskudsopgørelsen. Forskudsopgørelsen har også betydning for udbetaling af sociale ydelser.

6. Fradrag for gaver 

Gaver til godkendte velgørende foreninger og institutioner kan trækkes fra. Man kan få fradrag for op til 17.700 kr. i 2023. Fradraget gives ved, at modtageren indberetter gaven til Skattestyrelsen. Du kan også give hver af dine ansatte julegaver for 1.200 kr., uden at de ansatte skal beskattes. Du har fuldt skattefradrag.

7. Gaver i familien 

Hvis du giver gaver til børn og børnebørn på op til 71.500 (2023), skal der ikke betales gaveafgift. Det samme gør sig gældende for gaver på op til 25.000 kr. (2023) til svigerbørn. Beløbsgrænsen gælder per gavegiver. Hvert barn kan derfor modtage op til 143.000 kr. (2023) uden afgift, når der kommer gave fra både far og mor. Det er vigtigt, at gaverne gives fra hver af gavegiverne. 

Gaver kan også uden skattemæssige konsekvenser gives til en samlever eller til søskende, hvis man har boet sammen i mindst to år og stadig er samboende, når gaven gives.

8. Genanbringelse af ejendomsavance

Hvis du har en ejendomsavance fra 2022, som du ønsker at genanbringe, skal du købe ny ejendom eller afholde forbedringsudgifter, senest 31. december 2023. Der skal være indgået endelig og bindende aftale herom.

9. Køb af maskiner og inventar for at kunne afskrive

For at du kan afskrive på maskiner og inventar, skal de være:

  • Leveret til en igangværende virksomhed
  • Bestemt til at indgå i virksomhedens drift
  • Færdiggjort i et sådant omfang, at den kan indgå i driften.

Hvis du køber en mejetærsker i december 2023, kan du afskrive på mejetærskeren i 2023, selvom den ikke har været benyttet erhvervsmæssigt inden udgangen af indkomståret. Afskrivningen forudsætter dog, at maskinen er leveret til en igangværende landbrugsvirksomhed inden udgangen af 2023, og at maskinen er færdiggjort i overensstemmelse med den beskrivelse, der fremgår af købekontrakten med maskinhandlen.

10. Deling af overskud mellem ægtefæller

Hvis du og din ægtefælle begge deltager ligeligt i driften af landbruget, og I fremover ønsker at dele overskuddet mere frit, fx ligeligt, skal I senest den 31. december 2023 meddele Skattestyrelsen og øvrige kreditorer, at I begge hæfter ligeligt for virksomhedens gæld. Ønsker I begge at indbetale fortjeneste fra et senere salg af landbruget på en ophørspensionsordning, kan det være en fordel at bruge ligedelingsreglerne inden salget.

11. Overvej at realisere tab på børsnoterede aktier og aktiebaserede investeringsforeninger 

Hvis du har fået en stor aktiegevinst på noterede aktier, der skal beskattes, kan du overveje at realisere tab i 2023 på andre noterede aktier eller aktiebaserede investeringsforeninger. Dette skyldes, at aktieindkomst over 56.900 kr. beskattes med 42 %, mens aktieindkomst under kun beskattes med 27 %. Ved noterede aktier mv. er det forholdsvis enkelt og billigt at sælge og så evt. købe de samme aktier igen efter nogle dage, hvis du stadig gerne vil have dem i din portefølje.

12. Husk at give meddelelse om investorfradrag 

Hvis du har tegnet aktier i et selskab/en investorfradragsfond (unoterede aktier), og tegningen er omfattet af investorfradraget, skal du inden udgangen af året give meddelelse til ”målselskabet”/investorfradragsfonden om, at du ønsker fradraget, samt i hvilket omfang du ønsker det anvendt. ”Målselskabet”/investorfradragsfonden skal så indberette dette til skattestyrelsen. Hvis du ikke gør det, mister du dit fradrag.  

13. BoligJobfradrag

Det maksimale fradrag for udgifter til arbejdsløn for serviceydelser i hjemmet er på 6.400 kr. pr. person.

14. Overdragelse af opsparing i virksomhedsordningen 

Ønsker du i 2024 at overdrage din virksomhed til enten børn eller børnebørn med succession, og skal dit barn/barnebarn overtage det opsparede overskud, skal aftale om overdragelsen underskrives den 1. januar 2024, og selve overdragelsen af virksomheden ske den 1. januar 2024, når sælger har kalenderårsregnskab. 

Det gælder også for ægtefæller, som ønsker at overdrage en virksomhed mellem hinanden, og opsparingen ønskes overtaget med succession. 

Kontakt LHN Skat & erhverv, hvis du ønsker at få afklaret skattespørgsmål inden nytår.

Carsten Schmidt

Carsten Schmidt
Registreret revisor, Skatterådgiver, Teamkoordinator Team LHN Erhverv

Dir. tlf.: 73642909
Mob.: 40424904
E-mail: cas@lhn.dk

Christian Festersen

Christian Festersen
Skatterådgiver

Dir. tlf.: 73642914
Mob.: 24277544
E-mail: cf@lhn.dk

Hugo Schmidt

Hugo Schmidt
Reg. revisor LD, Skatterådgiver

Dir. tlf.: 73642913
Mob.: 22976361
E-mail: hs@lhn.dk

Lars Hansen

Lars Hansen
Skatterådgiver

Dir. tlf.: 73642910
Mob.: 23109680
E-mail: lph@lhn.dk

Poul Erik	Hedegaard

Poul Erik Hedegaard
Forretningschef

Dir. tlf.: 73642904
Mob.: 20347334
E-mail: peh@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!