Tidlig udbringning af gylle

Hvis din gyllebeholder snart er fyldt, kan en løsning være at udbringe i vinterafgrøder. Du bør prioritere afgrøder med tidlig og kraftig vækst og udbringning på arealer uden risiko for afstrømning.

De forholdsvis tørre forhold i efteråret og vinteren 2018 betyder, at mange gylletanke er mindre fyldte end normalt. Der kan dog være behov for at kunne udbringe gylle så tidligt som muligt i februar.

Afgrøderne er ikke i vækst, før vi har stabile døgntemperaturer over 5 grader, og afgrøderne har endnu ikke behov for tilførsel af næringsstoffer. Men hvis der af pladsmæssige årsager i gylletanken er behov for at starte udbringningssæsonen allerede fra den 1. februar, bør gyllen udbringes på arealer og i afgrøder med størst mulig sikkerhed for en god udnyttelse og lavest mulige risiko for forurening af vandløb. F.eks. ved nedfældning i græsmarker eller ved slangeudlægning i marker med veletableret raps eller vintersæd, uden betydelig hældning og langt fra vandløb.

Man kan minimere risikoen for tab ved at dele udbringningen i to og således nøjes med udbringning af 12-15 tons pr. ha af den flydende del af en ikke-omrørt gyllebeholder omkring 1. februar. Hvor der erfaringsvis er problemer med afgrødesvidning fra gylle, kan denne strategi være en god løsning.

Ved tidlig udbringning vil effekten af gylleforsuring normalt være begrænset pga. lave temperaturer, høj luftfugtighed og kølig, fugtig jord, som i sig selv mindsker risikoen for ammoniakfordampning. Husk at jorden skal være optøet til 15 cm, men at det fortsat er tilladt at køre efter nattefrost, hvor jorden forventes at tø i løbet af dagen.

Kilde: SEGES

Kristian Petersen

Kristian Petersen
Planteavlsrådgiver

Dir. tlf.: 73642920
Mob.: 23372437
E-mail: krp@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!