Økologikontrollen har fokus på ikke-økologisk husdyrgødning

Value cannot be null. Parameter name: mediaItem

Økologer, der anvender mere end 50 kg udnyttet N fra ikke-økologisk gødning per ha harmoniareal, skal opfylde en række krav. Økologikontrollørerne har fokus på disse krav i den kommende periode.

Landbrugsstyrelsen udfører i 2018 uanmeldt stikprøvekontrol på 5 % af de økologiske bedrifter. Det drejer sig om ca. 183 bedrifter i alt. Bedrifterne er udtaget til stikprøvekontrol på baggrund af en risikovurdering. I risikovurderingen indgår blandt andet tidligere konstaterede overtrædelser.

Kend og følg kravene

Hvis din økologiske bedrift anvender mere end 50 kg udnyttet N fra ikke-økologisk husdyrgødning, skal du indberette det i Fællesskemaet, og du skal leve op til disse dyrkningsregler om frugtbarhed og reduktion af kvælstofudvaskning:

  • Du må ikke have et ensidigt sædskifte, der udpiner jorden eller opformerer plantesygdomme
  • Du skal have mindst 25 % kvælstoffikserende hovedafgrøder i sædskiftet
  • Dine marker skal have plantedække om vinteren. Hvis det af hensyn til driften er umuligt på alle marker, kan du undtage en mindre del af markerne, forudsat at du har begrænset udvaskningen på arealerne på anden vis, for eksempel ved brug af efterafgrøde eller placering i sædskiftet (flere år efter en kvælstoffikserende afgrøde)
  • Du skal have efterafgrøder eller mellemafgrøder 1. og 2. efterår efter ompløjning af kløvergræs
  • Du skal have efterafgrøde eller mellemafgrøde 1. efterår efter ompløjning af 1. års kløvergræs og andre kvælstoffikserende afgrøder

I stedet for efterafgrøden kan du vælge en kvælstofkrævende vinterafgrøde.  

Læs mere HER

 

Hans Henrik Post

Hans Henrik Post
Kundechef, Afdelingschef Planteavl, Økologi & Miljø

Dir. tlf.: 73642931
Mob.: 23847376
E-mail: hhp@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!