5 gode råd til landmænd ramt af tørke

Efter et usædvanligt koldt forår er landbruget nu også ramt af tørke med meget lidt udsigt til regn. Det er begrænset, hvad du som landmand kan gøre på din bedrift – her er dog 5 råd, der kan understøtte din strategi i at komme bedst muligt gennem tørken.

Fra landbrugsinfo.dk

Publiceret 9. juni 2023

Tørken i Danmark i 2018 overgik klart alle tidligere tørkeår her i landet. Målt på både nedbør, temperatur, soltimer og vandunderskud i maj, juni og juli slår 2018 klart alle tidligere tørkeår siden de meteorologiske målinger startede i 1874. Tørken i 2018 var så speciel, at den ud fra klimastatistikken blev karakteriseret som mere sjælden end en 100-årshændelse. 

Allerede 5 år senere har vi nu en bekymrende tørke i Danmark igen. Derfor har vi samlet 5 gode råd til, hvad du som landmand egentlig kan gøre.  

Det kan du gøre under den nuværende tørke: 
1. Søg korttidstilladelse til vanding hos din kommune: Efter tørken i 2018 fik kommunerne mulighed for at udstede kortvarige indvindingstilladelser til landmænd.  
2. Optimer vandingsstrategien efter afgrødernes behov, vandingstilladelse til rådighed og vandingskapacitet og hold styr på vandingsmaskinerne f.eks. ved hjælp af vandingsmodulet i Farmtracking.  
3. Følg vandbalancen i markerne ved hjælp af f.eks. CropManager. Det har blandt andet betydning for brug af vækstreguleringsmidler. 
4. Kvægbrugere skal vurdere behovet for supplerende grovfoder 
5. Opgør beholdning og udarbejd om nødvendigt en plan for likviditetsfremskaffelse.  

Læs artikler relateret til tørke på LandbrugsInfo

Hans Henrik Post

Hans Henrik Post
Kundechef, Afdelingschef Planteavl, Økologi & Miljø

Dir. tlf.: 73642931
Mob.: 23847376
E-mail: hhp@lhn.dk

Få vores nyheder direkte i din indbakke!